Najava programa 35. festivala „Grad teatar“ za utorak, 20. jul


U utorak, 20. julana sceni između crkava, u 21 čas, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Koncert će održati Vlatko Stefanovski Trio.

Vlatko Stefanovski je rođen 1957. u Prilepu (Makedonija), u pozorišnoj porodici. Sa 13 godina je počeo da svira gitaru. Kao tinejdžer je osnovao grupu “Leb i sol”, koja je postala jedno od najvažnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. “Leb i sol” su izdali 14 albuma i imali su turneje po cijelom svijetu.

Stefanovski je sredinom devedestih imao uspješnu solo karijeru. Snimio je nevjerovatne solo albume, kao “Cowboys & Indians” u Sarajevu, Vlatko Stefanovski Trio, Kula od karti, “Thunder from the blue sky” itd. Saradnja sa Miroslavom Tadićem, na albumima ,,Kruščevo”, ,,Treta majka”, ,,Live in Belgrade” i ,,Live in Zagreb”, je na novi način otkrila Vlatkovu akustičnu gitaru i njegovo dalje istraživanje tradicionalne muzike Makedonije. Poslednjih godina svirao je i snimao širom svijeta sa velikim brojem vrhunskih umjetnika kao što su: Tomi Emanuel, Stoćelo Rozenberg, Jan Akerman, Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Manu Katče, Toni Levin i mnogi drugi.

U skorije vrijeme je radio i muziku za film, pozorište i balet. Kao solista Vlatko je svirao i snimao muziku sa velikim brojem orkestara i ansambla, kao što su: simfonijski orkestar Londona, MDR simfonijski orkestar Lajpciga, filharmonijski orkestar Monte Karla, “Tonkunstler” orkestar iz Beča, “Simphonieta” – orkestar iz Sofije, filharmonijski orkestar Slovenije iz Ljubljane, studentski simfonijski orkestar iz Skoplja – Makedonija, “FoolCool” džez big band, RTV Ljubljana Big Band, Hrvatski HTV big band, RTV Srbija Big band itd. Stefanovski je poznat po jedinstvenoj tehnici i tonu gitare.

Sa Triom Vlatko Stefanovski nastupao je širom svijeta, a na repertoaru su novi aranžmani poznatih kompozicija “Leb i sol” i makedonskih melodija.

2007. je dobio “Doctorate honoris causa” na polju umjetnosti na Univerzitetu Sveti Kirilo i Metodije u Skoplju. Živi u Skoplju, sa porodicom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 2 =