„Leksikon YU mitologije“

 

06. decembar 2011.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Predstava
„Leksikon YU mitologije“

 

 

U utorak 6. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava „Leksikon YU mitologije“u režiji Olivera Frljića. Prije crnogorske premijere, ova regionalne koprodukcija prvi put je izvedena u septembru ove godine u Ljubljani, kada je otvorila 18. Ex Ponto, a 2. decembra premijerno je vidjela publika u Hrvatskoj – u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Nakon Podgorice, predstava će premijerno biti izvedena u Prištini 9. decembra u Nacionalnom pozorištu Kosova.

Izvršni producent  „Leksikona YU mitologije“ je NETA (Nova evropska teatarska akcija), a koproducenti teatri i festivali iz 6 zemalja: Crnogorsko narodno pozorište, Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Istarsko narodno pozorište iz Pule,Teatar Kombetar i Kosoves iz Prištine, Mali dramski teatar iz Bitolja i Kulturanova iz Novog Sada.

Predstavu je režirao Oliver Frljić, dramaturg je Jasna Žmak, koreograf Rosana Hribar, scenograf Borut Bučinel, kostimograf Sandra Dekanić, muziku potpisuje „Foltin“ (Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, Marjan Stančić), producent je Damir Domitrovič. U predstavi igraju: Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić i  Ljuma Penov.

Šta danas predstavlja Jugoslavija u sjećanjima onih koji su živjeli u njoj, i koliko i šta znaju o Jugoslaviji moderne generacije koje su rođene nakon njenog raspada? Ova dva pitanja ključna su za formu predstave  koja je nastala na osnovu “Leksikona YU mitologije”. Prvobitno, autori su posmatrali temu  iz političke perspektive, odnosno u kojoj mjeri su razne politike uspjele da izbrišu kolektivno sjećanje, i paralelno stvaraju nove nacionalne identitete. U procesu stvaranja predstave, predmet pažnje je proširen. S obzirom da se Leksikon bavi i fenomenom jugoslovenske popularne kulture, autori su „pozajmili“ savremeni način mitologizacije kroz strategiju trača.

Oni su izmislili paralelne alternativne biografije pojedinih javnih ličnosti, koje podrivaju stereotipe i način na koji se pamte ljudi koji su odredili jugoslovensku kulturnu sferu. Predstava ima formu kviza, koji umjesto da pruži sveobuhvatan i konzistentan korpus objektivne istine, otkriva ove paralelne istorije koje nijesu uključene u zvaničnu istoriografiju. U isto vrijeme forma kviza je izuzetno teatrabilna i ostavlja dovoljno prostora za razgovor, ne samo o Jugoslaviji i konceptima koji su izgradili njen kulturni identitet, već takođe i o pozorištu kao mediju i načinu na koji se pozorište danas, kada je usvojilo i reinterpretira gotovo sve medijske formate, može odnositi prema svojoj poziciji na izmijenjenoj medijskoj sceni.

„Leksikon YU mitologije“ biće izveden na sceni CNP-a i u srijedu 7. decembra.