03. decembar – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U ponedjeljak, 3. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na  četvrtom koncertu u ovoj sezoni.
Pod dirigentskom upravom maestra Igora Simovića, profesora dirigovanja na Muzičkoj akademiji na Cetinju,  biće izvedene kompozicije: Koncert za violinu i orkestar u D-duru – Johanesa Bramsa i Simfonija u d-molu – Sezara Franka.

Solističku dionicu u Bramsovom Koncertu će tumačiti njegov sin, istaknuti crnogorski umjetnik Roman Simović koji je, pored izuzetne solističke karijere, angažovan i kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra.

 

Dirigent Igor Simović rođen je u Ukrajini u čuvenoj porodici muzičara. Njegov otac Roman Simović, inače crnogorskog porijekla, jedan je od najznačajnijih ukrajinskih kompozitora.

Igor Simović započinje svoju karijeru kao violinista, jedno vrijeme koncert-majstor orkestra opere u Lvivu, da bi se kasnije veoma uspješno posvetio dirigovanju, kao dirigent u brojnim operskim  i baletskim teatrima.

Diplomirao je na odsjecima za violinu i opersko-simfonijsko dirigovanje na muzičkom Konzervatorijumu u Lvivu, a poslijediplomske studije dirigovanja nastavlja na Moskovskom Državnom Konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u klasi prof. Lea Ginsburga.

Njegov uspon počinje 1971. kada postaje finalista-diplomant na svesaveznom konkursu dirigenata u Moskvi.Nakon ovog uspjeha često nastupa širom Sovjetskog Saveza, kao šef-dirigent i umjetnički direktor mnogih filharmonijskih i operskih ansambala.

Maestro Simović je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima današnjice poput  Davida i Igora Ojstraha, Dimitrija Baškirova, Viktora Tretjakova, Gidona Kremera, Svjatoslava Rihtera, Leonida Kogana, Emila  Gilelsa, Jehudi Menjuhina, Mstislava Rostropoviča i mnogih drugih. Tokom svoje bogate karijere uspostavio je prijateljstva i sa  čuvenim kompozitorima XX vijeka: A. Šnitkeom, D. Kabalevskim, D. Šostakovičem, A. Hačaturijanom….

Od 1972. godine aktivno se bavio i pedagoškimradomširom Sovjetskog Saveza,  a nakon dolaska u Crnu Goru, angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, gdje trenutno djeluje kao redovni profesor dirigovanja. 

 

Trenutno angažovan kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović opisan je kao “vrhunski violinista” (Večernji list, Hrvatska) cijenjen po “izuzetnoj muzikalnosti” (Glos Konkursowy, Poljska), a čuveni violinista Šlomo Minc (Schlomo Mintz) nazvao ga je “rijetkim talentom sa velikim potencijalom i neograničenim sposobnostima”.
Brilijantni virtuozitet Romana Simovića i urođena muzikalnost, upotpunjena neograničenom imaginacijom, proveli su ga kroz Istočnu i Zapadnu Evropu, Rusiju, Izrael, Južnu Koreju, Tajland, Tursku, Kanadu, SAD i Južnu Ameriku, gdje je nastupao na poznatim scenama kao što su: Boljšoj teatar u Moskvi, Velika operska kuća u Tel-Avivu, Viktoria dvorana u Ženevi, Praški nacionalni teatar, Verdi teatar u Italiji, Umjetnički centar u Seulu, Grig dvorana u Bergenu, Rahmanjinova dvorana u Moskv…

Laureat je brojnih međunarodnih  takmičenja: “Premio Rodolfo Lipizer” (Italija) gdje je pored zlatne medalje dobio dvanaest specijalnih nagrada, “Sion-Valais” (Švajcarska), “Jampoljski” ( Rusija) i “Henryk Wieniawski” (Poljska), što mu je  donijelo mjesto među najznačajnijim mladim violinistima današnjice.

Kao solista Simović je nastupao sa: Londonskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Marinski teatra, Filharmonijom Johanesburga, “Amadeus” kamernim orkestrom (Rusija), “Bad Reichenhall Philharmonia” (Njemačka), “Bohemian Symphony Orchestra” (Češka Republika), CRR Kamernim orkestrom (Turska), “Franz Liszt” kamernim orkestrom (Mađarska), Kamerata Bern (Švajcarska), Kijevskom filharmonijom, Ljvovskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, Moskovskim kamernim orkestrom, “Minas Gearis Brazil” filharmonijskim orkestrom, Poznjanskom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Orkestrom riječke opere, Rumunskom filharmonijom, Seul simfonijetom (Korea), Tajlandskom filharmonijom…

Gost je prestižnih festivala: Dubrovačke ljetnje igre, Kotor Art, BEMUS i NOMUS, “Sion Valais”  u Švajcarskoj, Bergen Festival u Norveškoj, Moskovski zimski festival, Sancepolero Festival u Italiji, Campus de Jordao u Brazilu, Portogruaro Festival u Italiji i sarađuje sa slavnim umjetnicima kao što su: Šlomo Minc, Julian Rahlin, Itamar Golan, Marina Jašvili, Eduard Grač, Antonio Papano

Pored aktivnog solističkog i orkestarskog muziciranja, Roman Simović je strastven kamerni muzičar. Osnivač je gudačkog kvarteta “Rubicon” koji ostvaruje uspješne nastupe. Roman Simović  je snimao za brojne radio i televizijske stanice u Ukrajini, Srbiji, Crnoj Gori, Tajlandu, Koreji, Turskoj, Hrvatskoj…

Kao pedagog nastupa na brojnim master-klasovima u Americi, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori…

Roman Simović svira na “J.B. Guadagnini” violini koju je dobio kao velikodušnu pozajmicu od Džonatana Mouldsa, predsjednika Banke Amerike.