13. novembar – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Nakon veoma uspiješnog premijernog koncerta u novoj sezoni, Crnogorski simfonijski orkestar će ponovo nastupiti u utorak, 13. novembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedena djela ruskih kompozitora: Sergeja Rahmanjinova –  Koncert za klavir i orkestar br.3 u d-molu i Petra I. Čajkovskog –  Simfonija broj 5 u e-molu.

Solističku dionicu u Rahmanjinovom koncertu će tumačiti jedan od najuspješnijih mladih pijanista današnjice, proslavljeni makedonski umjetnik Simon Trpčeski.

 

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

 Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Simon Trpčeski (1979) se afirmisao kao jedan od najznačajnijih pijanista današnjice. Sarađujući sa brojnim dirigentima, kao što su: Zinman, Endru Dejvis, Mazel, Jurovski, Tortelije, Papano, Aškenazi, Ditua, Alsop, Dudamel, Petreko i Noseda,  Trpčeski održava redovne nastupe sa najvećim svjetskim orkestrima, poput  Londonskog simfonijskog orkestra, Orkestra Londonske filharmonije, Kraljevskog Koncerthebau orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Sankt Peterburške filharmonije, Roterdamske filharmonije, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Orkestra Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga, Strazburške filharmonije, Kraljevske filharmonije iz Stokholma, Filharmonije Hong Konga. Trpčeski ima redovne nastupe u Sjevernoj Americi, sa vodećim orkestrima, kao što su Njujorška filharmonija, Filadelfijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, Bostonski simfonijski orkestar, orkestri iz Los Anđelesa, San Franciska, Baltimora…

Svoje izvanredno umijeće Simon Trpčeski je demonstrirao na resitalima u Amsterdamu, Atlanti, Lisabonu, Hamburgu, Londonu, Milanu, Minhenu, Njujorku, Parizu, Pragu, San Francisku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Tokiju, Torontu i Vankuveru. Takođe, ovaj umjetnik se bavi kamernim muziciranjem, a nastupao je na festivalima poput Aspena, Verbijea i Risera. Često sarađuje sa mladim muzičarima u Makedoniji, uz posebnu podršku Udruženja za kulturu i umjetnost KulturOp.

Simon Trpčeski je dobitnik brojnih priznanja na međunarodnim takmičenjima u Velikoj Britaniji, Češkoj, Italiji, a 2003. godine je osvojio nagradu za mlade umjetnike koju dodjeljuje Kraljevsko filharmonijsko udruženje. Godine 2002. diplomirao je na Fakultetu za muziku pri Univerzitetu Ćirilo i Metodije u Skoplju, a 2009. godine je dobio Državno odlikovanje Republike Makedonije.

Trpčeski je ostvario veliki uspijeh snimcima svojih resitala koje je izdao za diskografsku kuću EMI. Njegovo prvo izdanje, koje sadrži djela Čajkovskog, Skrjabina, Stravinskog i Prokofjeva, osvojilo je nagradu Izbor urednika, kao i nagradu za najbolji debitantski album na dodjeli priznanja u organizaciji časopisa Gramofon. Naredna izdanja sa djelima Rahmanjinova i Šopena doživjela su jednak uspijeh, a 2008. godine je objavio album posvećen Debisiju, za koji je  koji je od kritičara dobio izvanredne ocjene.

Fotografija pijaniste Simona Trpčeskog preuzeta sa njegovog oficijelnog sajta http://www.trpceski.com/simon/