7. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOTORART – KotorArt SeaRock festival

 

Logo KotorArt-a

 
 

SeaRock odvijaće se 24. i 25. jula i ponuditi ono što je aktuelno i prepoznato kao najbolje u amerikani, alternativnom podžanru rok muzike koji obiluje sentimentalnošću, bogatom slikovitošću i literarnim kvalitetom, i kao takav podstiče na razmišljanje. Intertekstualna prožimanja, autetntičnost i aktuelnost karakteristike su muzičke poezije umjetnika koji će nastupiti na ovogodišnjem SeaRocku. Uz zvijezde ovogodišnjeg festivala koje dolaze iz SAD-a, grupu Lambchop, William Fitzsimmonsa, Chuck Propheta, nastupiće italijanski bend Sacri Cuori, norveški Keine Angst, crnogorski Light under the black mountain i Antonio Sanchez i kurvini sinovi, te hrvatska kantautorka Irena Žilić.

Sea rock - plakat5.SeaRock festival, Kotor 24-25 Jul
Ljetna pozornica, Stari grad.
Početak 20h…ULAZ BESPLATAN

24 JUL

LAMBCHOP (USA)

SACRI CUORI (ITA)

KEINE ANGST (NOR)

LIGHT UNDER THE BLACK MOUNTAIN (MNE)

25 JUL

WILLIAM FITZSIMMONS (USA)

CHUCK PROPHET and STEPHANIE FINCH DUO (USA)

IRENA ŽILIĆ (CRO)

ANTONIO SANCHEZ I KURVINI SINOVI (MNE)

Lambchop je osnovan u Nashvillu početkom devedestih godina od strane Kurt Wagnera koji je glavni umjetnički pokretač i spiritus movens grupe. Njegov autorski stil, stvorio je jedinstven hibrid country, soul, jazz, i avant-garde noise-a kakav se do tad još nije čuo i odveo alternativnu muziku novim stazama, koje neće tražiti daleke puteve i odmetničke mitove, poput slavnih prethodnika već će inspiraciju naći u svakodnevnom životu, u stvarima i događajima koji nas okružuju. Barokna ljepota Kurt Wagnerove vizije sa jednostavnim, direktnim i ponekad nedrealističkom tekstualnom poetikom stvorila je istinski fenomen, zabilježen na preko 10 albuma od kojih su najznačajniji How I quit smoking (1996), Nixon (2000), Is a woman (2002) ili posljednji Mr.M (2012).

Pored izvrsnih albuma Lambchop je poznat po jedinstvenim koncertnim nastupima, gdje iz nepupadljive pozicije, Wagner i društvo vode publiku do velikog praska, tako da će nastup na SeaRock festivalu biti u svakom smislu jedinstven i za pamćenje.

William Fitzsimmons je vrlo neobičan i poseban muzičar, rođen 1978 u porodici slijepih roditelja sa izuzetnim muzičkim darom, od kojih uči prve korake u muzici i kao veoma mlad savladava vještinu sviranja mnoštva instrumenata (gitara, piano, benjo, melodica, ukulele, manodlina….). Ipak, po visokoj školskoj spremi Fitzsimmons je psihološki savjetnik i radio je dugo godina kao mentalni terapeut sa duševnim bolesnicima. Paralelno se nastavio baviti muzikom i od 2005 je diskografski aktivan. Prva dva albuma Until When We Are Ghosts (2005) i Goodnight (2006) objavljuje i snima u sopstvenoj produkciji a savremena kritika ga najčešće upoređuje sa Iron & Wine, Sufjan Stevens-om ili Ellioth Smith-om.

Sljedeća izdanja ipak snima u studijima, i za sada je iza njega pet albuma, od kojih je posljednji Lions izašao 2014. Najuspješniji do sada Lions (ko-produciran sa članovima Decemberists) prezentuje duboko personalnu i emotivnu priču, koja njegov indie folk sa primjesama elektronike podiže na viši nivo.

William Fitzsimmons je do sada osvojio brojne nagrade posebno od strane internet izdavača kao Itunes, pa ne čudi da su pregledi njegovih klipova premašivali milionske cifre.

SeaRock je ponosan što jedan od najizazovnijih autora današnjice gostuje u programu za 2015 godinu.

Chuck Prophet, građanin San Francisca započeo je karijeru ravno iz srednje škole uletivši u bend Green on Red, rijedak dragulj kalifornijske Paisley Undergound scene sredine 80tih u kome je stasavao uz arhetipskog buntovnika Dan Stuarta sve do početka solo karijere početkom devedestih. Od tada, Prophet objavljuje 13 albuma na kojima dokazuje da rock nije nikad ispričana priča, da oštra svirka, pop melodije, country naslijeđe i jak autor ostaju vječni svetionik za sve koji žele tu priču da čuju, a ima ih dosta. Posljednje izdanje, Night Surfer (2014), ocijenjeno je kao jedan od boljih u karijeri dok je sam Prophet na bini vitalan, zarazan i uvijek spreman da slijedi intuiciju i izvuče najbolje iz sebe i publike. Tokom karijere, bio je saradnik Kelly Willis, Aimee Mann, Warrena Zevona, Jonathana Richmana, Lucinde Williams, Alejandra Escoveda i drugih.

Zanimljivost je da je Chuck Prophet bio bukiran i najavljen za SeaRock 2014, gdje je trebao da nastupi u duetu sa suprugom Stephanie Finch, ali im je let iz Barcelone u posljednjem trenutku otkazan. Kako su nekadašnje Green on Red kolege već nastupale u Kotoru, Dan Stuart prethodne godine i klavijaturista Chris Cacavas 2013 ( u duetu sa Steve Wynnom-najznačajnijom figurom pomeute paisley underground scene), vrijeme je da SeaRock zatvori krug nastupom danas najpopularnijeg od svih njih, istinskim rok poetom koji razoružava istinom i iskrzanim rifovima.