A tempo – Crnogorski simfonijski orkestar i Miloš Karadaglić

 

22. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Crnogorski simfonijski orkestar i
Miloš Karadaglić

 

Na poslednjem, jedanaestom koncertu, u okviru XI Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, u neđelju, 22. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom upravom Alekseja Šatskog. Kao solista na koncertu će nastupiti istaknuti crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, koji za sobom već ima izuzetno uspješnu karijeru. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji u Londonu. Nastupao je sa Orkestrom Londonske filharmonije, a resitale je priređivao u Amsterdamu, Rimu, Švajcarskoj, Londonu, Njemačkoj, SAD, Škotskoj…Godine 2007, Miloš Karadaglić je dobio Prinčevu nagradu koju dodjeljuje njegovo visočanstvo Princ Čarls i Srebrnu medalju „Londonskog udruženja muzičara“, i time postao prvi gitarista koji je dobio ove prestižne nagrade.

Na koncertu će, u prvom dijelu programa, biti izvedena djela španskih kompozitora: Manuela de Falje (1876-1946) – svita Trorogi šešir i Hoakina Rodriga (1901-1999) – Koncert za gitaru i orkestar “Aranhuez”. U drugom dijelu koncerta orkestar će izvesti Simfoniju br. 5 u B-duru, austrijskog romantičara Franca Šuberta (1797-1828).

 

ALEKSEJ ŠATSKI je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom konzervatorijumu pozvan je da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je snimio nekoliko CD-a za OLYMPIA i HARMONIA MUNDI.
Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija) i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja.
Završio je doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METROPHILHARMONIC i sarađivao sa prestižnim orkestrima: RTV Rusije, Ruskom Filharmonijom, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, Kamerni orkestar Musica Viva, nastupajući u Rusiji i Italiji. Tokom sezona 2004–2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski, sa kojim je uspješno debitovao na sceni „Svetlanov” u Moskvi marta 2005. godine.
Od sezone 2007–2008 angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere „Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

 

Rođen u Podgorici (1983), MILOŠ KARADAGLIĆ je počeo da svira gitaru u osmoj godini. Sa šesnaest godina je dobio stipendiju za Kraljevsku akademiju u Londonu gdje je studirao u klasi Majkla Luina.
Diplomirao je 2004. godine i nakon toga upisao master studije. Godine 2005. dobio je nagradu Julian Brim, koju mu je dodijelio sam maestro. Kao dobitnik Mejzi Luis nagrade za mlade umjetnike 2006. godine, nastupio je u dvorani Vigmor u Londonu a njegov nastup je propraćen riječima: Ovakvo nešto se ne dešava tako često – da snage violine i klavira, upotpunjene repertoarom i bogatstvom koji su nastajali vjekovima, nadvlada šarm i izražajnost jedne jedine klasične gitare”.
Godine 2007. dobio je Prinčevu nagradu koju dodjeljuje njegovo visočanstvo Princ Čarls i Srebrnu medalju „Londonske kompanije muzičara“, kao prvi gitarista koji je dobio ove prestižne nagrade. Tokom 2008. godine priređivao je resitale na Festivalima u Lucernu i Londonu, Vindzoru i drugim mjestima u Engleskoj. Nastupao je sa Orkestrom Londonske filharmonije, a resitali uključuju nastupe u Amsterdamu, Rimu, Švajcarskoj, Londonu, Njemačkoj, kao i Bristolu i Škotskoj.
Potpisao je ekskluzivni ugovor za snimanje sa Dojče gramofonom – njegov debitantski album, 2011. godine. Bio je Miker junior stipendista – i prvi gitarista koji je dobio ovu počast od strane RAM-a.

 

Osnivanjem Muzičkog centra Crne Gore 2006.god., počelo se sa stvaranjem novog ansambla pod imenom CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR, koji je pod vođstvom šefa-dirigenta Alekseja Šatskog, nastupio na premijernom koncertu 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Uslijedili su redovni nastupi, gostovanja u Italiji, Srbiji, BiH i Hrvatskoj, premijera prve crnogorske opere Balkanska carica i snimanje kompakt diska.

Proteklih sezona sa orkestrom su između ostalih sarađivali: Goran Krivokapić, Roman Simović, Vladimir Ovčinikov, Štefan Kropfič, Emanuel Sison, Lukas Genjišas, Darinka Matić-Marović, Bojan Suđić, Tim Hju, Kemal Gekić, Monserat Kabalje, Hose Koljado, Ginter Pihler, Torlif Teden, Irina Matajeva, Uve Tajmer, Ronald Colman, Vilijam Kabalero, Adrian Liper…