A tempo – Gudački kvartet Rubikon

 

17. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h. 

 

Gudački kvartet Rubikon

 

U utorak, 17. aprila, u 20 časova, na Velikoj sceni CNP-a će nastupiti gudački kvartet Rubikon koji predvodi naš poznati violinista Roman Simović. Pored njega, članovi kvarteta su Miloš Petrović, violina, Branko Kabadaić, viola i Dragan Đorđević, violončelo. Na programu će biti kompozicije: Đakoma Pučinija – Crisantemi za gudački kvartet, Edvarda Elgara – Gudački kvartet u e-molu op.83, Tošia Hosokave – Gudački kvartet “Cvjetanje” i Morisa Ravela – Gudački kvartet  u F-duru. Istog dana, u Kotoru će u 19 časova, u Crkvi Sv. Duha nastupiti Mlade Crnogorske pijanistkinje: Ana Vujošević, Amina Nikočević i Vladana Perović.

 

Kažu da idealan sastav gudačkog kvarteta čine četiri muzičara sposobna za solističku karijeru koji dijele zajedničku ljubav prema literaturi kamerne muzike, a to je upravo ono što se može naći u kombinaciji ostvarenih i uspješnih gudača – violinista Romana Simovića i Miloša Petrovića, violiste, Branka Kabadaića, i čeliste Dragana Đorđevića – koji čine kvartet Rubikon.

GUDAČKI KVARTET RUBIKON imao je prvi nastup 2003. na festivalu Grad Teatar u Budvi. Ubrzo je uslijedila turneja po Srbiji i Crnoj Gori a nakon toga, Rubikon kvartet je nastupio na festivalu Kotor Art.
Kako je njihova reputacija rasla, kvaret je ubrzo pozvan od strane uvaženog violiniste/dirigenta Šlomo Minza da nastupi na prestižnom festivalu Sion-Vale, sa Hajekom Kazazianom i pijanistom Lajonelom Moneom.
Iste godine, Gudački kvartet Rubikon imao je izuzetno uspješan koncert na festivalima BEMUS i NOMUS. Kvaret je napravio brojne snimke za Radio i televiziju sarađujući između ostalih sa Grigorijem Žislinom, Itamarom Golanom.
Trenutno članovi Rubikon kvarteta uživaju istaknute pozicije i kao izvođači i kao pedagozi: violinista Roman Simović je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, Branko Kabadaić je solo violista orkestra Camerata Salzburg, dok je Miloš Petrović docent na Univerzitetu u Beogradu, a Dragan Đorđević profesor violončela na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu. Svi članovi su traženi kao solisti, kamerni muzičari, i ukupno su osvojili više od deset nagrada na međunarodnim festivalima širom svijeta.