A tempo – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Znak a Tempo 445

 
 

Utorak, 16. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, u okviru XII međunarodnog muzičkog festivala A tempo, ponovo će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra Bojana Suđića, sa kojim orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, pored uvertire za operu Leonora, Ludviga van Betovena i Koncerta za violu i orkestar op.88 u e-molu, Maksa Bruha, nakon više od četrdeset godina u Crnoj Gori orkestar će izvesti Betovenovu Petu simfoniju u c-molu, op.67. “Simfonija sudbine” kako se često naziva, završena je i premijerno izvedena u Beču, 1808. godine. Četiri stava ove kompozicije, jedan od najznačajnijih muzičkih kritičara, Paul Beker je okarakterisao kao: “Borbu, Nadu, Očajanje i Pobjedu”.

Solističke dionice u Bruhovom Koncertu će tumačiti: crnogorski umjetnik  Ivan Vukčević, prvi violista orkestra “della Svizzera” (Lugano, Švajcarska) i Milan Reriha, prvi klarinetista Praškog klarinetskog kvarteta i profesor klarineta na Konzervatorijumu u Luganu.

 

Bojan Suđić prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je I nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena.

Suđić je bio asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je dirigovao 1989. godine. Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu.

Gostovao je u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji, Kini… Sarađivao je sa više evropskih orkestara, posebno se ističu nastupi sa: Helsinškom i Novosibirskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Odenzea, Metropoliten orkestrom Lisabona. Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate Carmina Burana  K. Orfa, sa preko 650 mladih izvođača.
Godine 2005. postaje Umjetnički direktor–Šef dirigent Muzičke produkcije RTS. Profesor je dirigovanja na FMU u Beogradu.

Ivan Vukčević je studirao na Victorian College of the Arts (Melburn), gdje je diplomirao sa počastima kao i na uglednoj Međunarodnoj muzičkoj akademiji Menjuhin (Švajcarska) gdje je završio i postdiplomske studije (2000). Dobitnik je nagrade Vosel Memorial (1998), za izvođenje Koncerta za violu, Bele Bartoka sa Simfonijskim orkestrom Zapadne Australije. Osvojio je prve nagrade na nekoliko takmičenja kamerne muzike uključujući Margaret Bello nagradu za 1996. i nagradu Kockert za solo izvođenje (Cirih, Švajcarska).                                                                                                                                    
Kao solista nastupao je sa: Stavanger simfonijskim orkestrom (Norveška), Camerata Lysy Gstaad (Švajcarska), Slovenačkim filharmonijskim kamernim orkestrom i  Orchestra della Svizzera Italiana (Švajcarska).

Od oktobra 2002. prva je viola u Orchestra della Svizzera (Lugano, Švajcarska). Od 2003. je član Trigon gudačkog tria.                                                                                         
Svira na violi Joseph Gagliana iz 1789.

Milan Reriha završio je studije na Konzervatorijumu u Teplicama a magistrirao na Akademiji za izvođačke umjetnosti u Pragu. Godine 1997, uspješno je završio studije na Međunarodnoj akademiji za savremenu muziku na Konzervatorijumu u Parizu. Nastupao je sa: Sjeverno-češkom filharmonijom, Bazelskim simfonijskim orkestrom, orkestrom “Solistes Europeaux Luxembourgh”, Južno-češkom kamernom filharmonijom, Praškim studentskim orkestrom… Od 2001, nastupa kao gostujući solo klarinetista sa Češkom filharmonijom, a od 2002, redovan je gost orkestra Solistes Europeaux Luxembourgh. Nastupao je pod upravom dirigenata: D. Runikl, D. Šalom, D. Kitajenko, Č. Makeras, V. Aškenazi, C. Abado… Sarađivao je sa gudačkim kvartetima: Herold, Nostic, Stamic, Amadeus.

Angažovan je kao prvi klarinetista Praškog klarinetskog kvarteta, a od 2002. je profesor klarineta na Konzervatorijumu  u Luganu.