“A Tempo” – program 14. i 15. aprila

 

ČETVRTAK, 14. april

 

Press sala CNP u 19 časova

PROMOCIJA KNJIGA

Dragan Šobajić:  Bartok –  kompozitor,  pijanista i  pedagog

Jelena Martinović Bogojević: Bartokov Mikrokosmos kao klavirski metod

Govore:

Mr. Ivana Miladinović- Prica

Dr. Dragan Šobajić

Jelena Martinović-Bogojević

 

Velika scena CNP u 20 časova

Omaž Šostakoviču

 

CRNOGORSKI GUDAČI

dirigent Grigorij Krasko

Rusija-Crna Gora

solista Lukas Genišas, klavir

Litvanija

 

KONCERT  JE POSVEĆEN NARODU JAPANA

 

 

Program:

Dmitrij Šostakovič: Koncert za klavir, trubu i gudački ansambl, br.1, c-mol, Op. 35

Solo truba: Aleksandar Arsić

Pauza –  Intermission

Kamerna simfonija, Op. 110a

 

Koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovskog filharmonijskog orkestra i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovskog orkestra, sa kojima je redovno nastupao kao dirigent i kao solista.

Učestvovao je u snimanju brojnih kamernih djela savremenih autora: Stravinskog, Bartoka, Mijoa, Kšeneka, Hačaturjana...

Godine 1995 osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

Trenutno je angažovan i kao profesor violine na  Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

LUKAS GENIŠAS je rođen 1990. godine u porodici muzičara. Formalno obrazovanje je započeo kao petogodišnjak na Muzičkom koledžu F. Šopen u Moskvi koji je završio sa najvišom ocijenom. Moskovski državni konzervatorijum je upisao kod prof. Vere Gornostaeve, svoje bake, čuvenog ruskog pedagoga koja mu je bila i prvi učitelj.

Od dvanaeste godine učestvuje na takmičenjima i festivalima gdje redovno osvaja priznanja: A Step to Mastery u Sankt Peterburgu; Prvo CMS takmičenje; “Chopin Youth Piano Competition” i “Youth Delphic Games Russia” u Moskvi, Gina Bachauer, u SAD, Škotsko internacionalno takmičenje pijanista, Musica Viva u San Marinu, Musica della Val Tidone u Italiji… Bio je stipendista fondacija Vladimir Spivakov, Mstislav Rostropovič, kao i „The New Names Foundation Concerts”. Nagrađivan je od strane Ruske federacije Mladih talenata (2005) i Talentovane omladine XXI vijeka (2007). Nastupao je sa brojnim orkestrima uključujući: Simfonijski orkestar Hamburga i Duisburga u Njemačkoj, BBC škotski simfonijski orkestar, Litvanski državni orkestar, Sanktpeterburšku Kapelu, sarađujući sa dirigentima: V. Zivom, A. Borejkom, S. Sondekiosom, D. i Lisom, Dž. Darligtonom, Dž. Logranom… Gostovao je u Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Litvaniji, SAD, Njemačkoj…

Lukas Genišas ima širok repertoar. Već u osamnaestoj godini imao je deset impresivnih recital-programa i osam koncerata za klavir i orkestar.U časopisu “The New Times Russia” napisano je: “Lukas Genišas posjeduje senzacionalnu tehničku sposobnost i pronicljiv stil”; “Muzički život u Rusiji” navodi: Sa Betovenovom Hammerklaviersonatom Lukas je demonstrirao zrelost koja je rijetka za njegove godine, najviši nivo klavirske izvođačke tehnike, preciznost i jasnoću, osjećajan stil, energiju i duboko razumijevanje djela” a nakon njegovog izvođenja Listove h-mol sonate Bela Davidovič je izjavila: “Ovo je talenat čudesne duhovne zrelosti koji istovremeno posjeduje sve odlike virtuoza. Lauerat je XVI Međunarodnog takmičenja Frederik Šopen u Varšavi 2010. godine.

Ansambl CRNOGORSKI GUDAČI sastavljen od najboljih muzičara Crnogorskog simfonijskog orkestra, osnovan je januara 2009. godine. Već na prvim nastupima ansambl je uspješno predstavio svoj izvođački potencijal i nagovijestio programsku orijentaciju koja  obuhvata djela svih epoha.

Pod vođstvom Grigorija Kraska, koji je istovremeno i koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, ovaj ansambl je zauzeo važnu ulogu u razvoju muzičkog života Crne Gore.

 

Dom kulture Pljevlja, 20 časova

Koncert Mješovitog hora RTV Srbije

 

PETAK, 15. april

Velika scena CNP u 20 časova

 

Muzika za nebo

 

MJEŠOVITI HOR RTV SRBIJE

dirigent Bojan Suđić

 

solisti: Zorana Kalapiš, alt

Žak Radinson, tenor

*U saradnji sa Jugokoncertom Beograd  i Muzičkom produkcijom RTS

 

Program:

 

Sergej Rahmanjinov: Svenoćno bdenije

 

Bojan Suđić (Beograd, 1965), jedno je od najblistavijih dirigentskih imena u Srbiji. Prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, još kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena. Iste godine dodijeljena mu je stipendija fondacije Lovro fon Matačić.

Suđić je podjednako uspiješan kao horski, simfonijski i operski dirigent. Bio je asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom Bojan Suđić je dirigovao 1989. godine. Redovan je gost koncertnih sezona ovog ansambla, dirigent prilikom značajnih gostovanja (Najdžel Kenedi, Maksim Vengerov). Sa ovim orkestrom stvorio je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Izdvaja se izdanje sa Simfonijskim igrama Sergeja Rahmanjinova. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojan Suđić je prvi put nastupio 1993. godine. Tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent ovog ansambla.

Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu. U proteklim sezonama u toj kući je dirigovao preko sto operskih i baletskih predstava. Bojan Suđić je gostovao u Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji i Kini. Kao simfonijski dirigent sarađivao je sa više evropskih orkestara. Ističu se njegova ostvarenja sa Helsinškom i Novosibirskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Odenzea, sa Metropoliten orkestrom Lisabona. U Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, dirigovao je više predstava u redovnoj sezoni, kao i na Gala koncertu povodom novog milenijuma.

Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem Orfove kantate Carmina Burana sa preko 650 mladih izvođača. Godine 2005. postaje Umjetnički direktor – Šef dirigent Muzičke produkcije RTS, zaokružujući dugogodišnju uspiješnu saradnju, o čemu svjedoči veliki broj koncerata i trajnih snimaka sa ansamblima Produkcije. Iste godine počinje i sa pedagoškom aktivnošću, postajući profesor dirigovanja na FMU u Beogradu.

Ponikаo iz bogаte trаdicije horskog pjevаnjа, Hor RTV Srbije oglаsio se prvim koncertom prije sedаm decenijа i аfirmisаo kаo vodeći profesionаlni  vokаlni аnsаmbl, priznаt i vаn grаnicа svoje zemlje.

Do pune perfekcije аnsаmbl je doveo istrаjni tridesetogodišnji rаd sа dirigentom Borivojem Simićem nа mjestu šefа – dirigentа. Kontinuirаno uspiješаn rаd sа аnsаmblom nаstаvljаju dirigenti Mlаden Jаgušt, Vlаdimir Krаnjčević i Bojаn Suđić, njegujući podjednаko i isključivo horsku i vokаlno-instrumentаlnu muziku. Hor RTS po-stiže izvаnredne uspijehe nа brojnim turnejаmа u Engleskoj, Frаncuskoj, Austriji, Švаjcаrskoj, Itаliji, Špаniji, Grčkoj i Rusiji.

Posebno se izdvаjаju gostovаnjа Horа Rаdio – telаvizije Srbije u Rimu 1987. godine, gdje je sа Horom i Orkestrom Akаdemije Sаntа Ćećilijа i dirigentom Mstislаvom Rostropovičem izveo Rаtni rekvijem Bendžаminа Britnа, а sledeće godine u Nаpulju uz mаestrа Gustаvа Kunа i Orkestаr Teаtrа Sаn Kаrlo reаli-zovаo Vаgnerovu operu Pаrsifаl.

Gostovаnjа u Špаniji 1989. i 1991. godine, uz Simfonijski orkestаr RTS,  predstаvilа su publici dvа kаpitаlnа djelа Johаnа Sebаstijаnа Bаhа – Božićni orаtorijum i Pаsiju po Mаteju.

Hor Rаdio – televizije Srbije dobitnik je mnogobrojnih priznаnjа, među kojimа su  Oktobаrskа nаgrаdа grаdа Beogrаdа iz 1982. godine, kаo i Zlаtni beočug 1989. godine.  Hor i Simfonijski orkestаr RTS ovo nаjviše pri-znаnje Kulturno –  prosvetne zаjednice Beogrаdа dobijаju i 2007. godine zа trаjni doprinos kulturi  Beograda.