A TEMPO – Program za 14. i 15. april 2013. godine

 

Znak a Tempo 445

 
 

Četvrtog festivalskog dana na  A tempu, u nedjelju, 14. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski gitaristički duo. Duo je nastao 2005. godine, a čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović. Na repertoaru će biti kompozicije: Dušana Bogdanovića, Astora Pjacole i Karla Domenikonija.

Koncertu će prethoditi promocija dva CD-a u izdanju Muzičkog centra Crne Gore: gitariste Gorana Krivokapića i Crnogorskog gitarističkog dua, koja je planirana za 19 časova u Press Sali Crnogorskog narodnog pozorišta. Na promociji će govoriti producent Vanja Lisjak i Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore.

Narednog dana, u ponedjeljak, 15. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20 časova biće priređen koncert svjetski poznatog   violiniste “kralja ciganske violine”, podjednako vještog u izvođenju klasične muzike, džeza i folklornog idioma svoje domovine Mađarske, Robija Lakatoša. On će nastupiti u pratnji svog “terciste” Lasla Bonija i Gjas benda iz Subotice, koji čine: cimbalista, Mišel Kurina, kontrabasista, Ferenc Kurina, pijanista Janoš Kurina, violinista Robert Lakatoš i bubnjar Robert Ambruš.

Na koncertu će biti izvedene popularne kompozicije: Jozefa  Suha Baloga, Mišela Legranda, Robija Lakatoša, Đanga Rajnharda, Enia Morikonea…

 

Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. godine, a čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović. Repertoar dua obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori (gdje su premijerno izveli Koncert „Madrigal“ sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom) na važnim festivalima kao što su “A tempo” i “Kotor Art”, kao i u Njemačkoj, Španiji (Granada Festival Musica y Danza), Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Holandiji i Sloveniji.

Muzički centar Crne Gore izdao je CD ovog dua sa djelima Domenikonija, Bogdanovića i Pjacole. U 2013. godini nastupiće na festivalima u regionu, širom Evrope i latinskoj Americi.

Robi Lakatoš umjetnik izvanredne svestranosti, podjednako vješt u izvođenju klasične muzike, džeza i folklornog idioma svoje domovine Mađarske. Potiče iz čuvene porodice ciganskih violinista, potomaka legendarnog Janoša Biharija. Sve što danas zna sticao je u porodici i na Konzervatorijumu Bela Bartok  u Budimpešti. U periodu od 1986. do 1996.  sa svojim ansamblom nastupao je u čuvenom klubu Les Atéliers u Briselu sa brojnim uglednim muzičarima.                                                                                                               Sa izdavačkom kućom “Dojče gramofon” Lakatoš ima ekskluzivni ugovor, a na kompakt disku pod nazivom As Time Goes By nalaze se čuvene teme iz filmova Violinista na krovu, Bilo jednom u Americi i mnogih dr.

Robi Lakatoš i Gyass Band su prvi nastup imali u Novom Sadu i od tada često nastupaju zajedno. Gyass Band čine: cimbalista, Mišel Kurina i njegova braća, kontrabasista, Ferenc Kurina, pijanista Janoš Kurina, kao i violinista Robert Lakatoš i bubnjar Robert Ambruš. Gyass Band je poslednjih godina izgradio novi muzički izraz koji je i nazvan po njima. Odlikuju ga bogatstvo harmonija, izuzetna tehnička i permanentna improvizacija sa fantastičnim scenskim  nastupom. Laslo Boni  je poznati “tercista” Robija Lakatoša koji od početka nastupa sa njim.