“A Tempo” – program za 16. april

 

SUBOTA, 16. april

Velika scena CNP u 20 časova

 

Džez  subota

 

Stefano Batalja, klavir

Mikele Rabia, udaraljke

Italija

 

Program

 

Sva djela je komponovao Stefano Batalja:

Antifona

Metafizičke utjehe

Manastir

Prorok

Kurski Rekvijem

Cantar Alma

Duhovi mitova

Pastorala

Igra sunca u Balku

Tetar igre

Brod magije

 

Mikele Rabia i Stefano Batalja, dva muzičara koji dijele istu apsolutnu slobodu u izrazima i izvanrednu fantaziju izvođenja, slijede zajednički muzički cilj: oni istražuju beskrajne aspekte koje nudi duo klavir – udaraljke kroz neposrednu muzičku kreaciju.

Dijalog između melodijskih fragmenata i ritmičkih ćelija Stefana Batalje i pristupa Mikela Rabie koji izvlači ritmičke sekvence iz bilo kog predmeta, eksplodiraju u dubokom i instinktivnom perkusionizmu.

Stefano Batalja rođen je u Milanu 1965. Sviranje na klaviru je započeo kada je imao sedam godina. Njegova klasična karijera uključuje nekoliko italijanskih i evropskih festivala. Posebno je izvodio barokni program i modernu muziku (većinom Baha i Hindermita). Godine 1986. pozvan je na ” Festival J.S. Bach” u Dizeldorfu kao velika nada italijanske scene; 1991. nastupio je u Barseloni kao solista ” Evropskog orkestra mladih”. Pored toga, pozivan je na švajcarski radio i italijansku radio-televiziju da svira Umjetnost Fuge i Partite J.S. Baha.

Na džez sceni je nagrađivan kao najbolji mladi muzičar 1988. od strane časopisa “Musica Jazz”. Nagrađen je kao najbolji mladi pijanista Evrope na takmičenju radio Brisela 1997, a godinu kasnije, kao muzičar godine u kategoriji novih talenata. Sarađivao je sa svim najboljim italijanskim muzičarima i brojnim inostranim umjetnicima kao što su Toni Oksli, Bare Filips, Stiv Svolou, Aldo Romano, Li Konic, Keni Viler, Bil Elgart, Dominik Pifarli, Djui Redman, Ričard Galiano i dr. Svirao je na najznačajnijim italijanskim festivalima i mnogim koncertima u inostranstvu (Ženeva ’88/’90, Lugano ’88, Le Mans ’90, Tipasa – Alžir ’90, Pariz ’92, Velden ’92, Frankfurt ’92, Middelheim ’95, Chicago Jazz festival ’96, Bruxelles Piano Festival ’96…). Snimio je više od 60 CD-a (uglavnom kao vođa). Predaje na “Siena Jazz” ljetnjim radionicama od 1988, na “Corso di Specializzazione Professionale per esecutori di musica jazz” u Sijeni i na Laboratorio Permanente di Ricerca Musicale. Sa violinistom Dominikom Pifareliem osnovao je TRIPLICITY. Od 1996. vodi ekspertimentalni ansambl pod nazivom THEATRUM. Sa svojim triom započeo je snimke velikog džez repertoara pod nazivom “Knjiga džeza”. Godine 1997. Švajcarsko-njemački radio (DRS2) pozvao ga je na seriju radio sesija koji su nedavno objavljeni na 5 CD-a  od strane Splasch Records. 1999. kuća  Symphonia snimila je neka solo-izvođenja u crkvi i objavila kolekciju 6 CD-a pod nazivom “Esalogia dell’Abside”.

Snimio je 2005. novi projekat za ECM u čast Pier Paolo Pasolinija.

 

Mikele Rabia rođen je u Torinu 1965. Počeo je da svira udaraljke sa 15 godina, pohađajući klasične studije na Liceo Musicale of Savigliano, uz vođstvo maestra Điorđa Artonija (perkusionista u Parma Theatre). Istovremeno je učio da svira bubnjeve sa Enrikom Lukinijem. Godine 1986. preselio se u Sjedinjene Države gdje je pohađao časove kod Alana Dosona i Džo Hanta. Početkom 90-tih vratio se u Italiju i preselio u Rim gdje je započeo saradnju sa različitim muzičarima: Antonelo Salis, Čarli Mariano, Stefano Batalja, Mišel Godar, Enriko Rava, Pol Mekendles, Enriko Pieranunci, Dominik Pifareli, Đanluka Petrela, Đovani Maier, Franćesko Bearcati, Paolo Damiani…. Njegovo interesovanje za druge oblike umjetnosti je razlog za njegovu saradnju sa plesačima i koreografima Teri Veikelom, Endru Harvudom, Rej Čangom, Kosro Adibiem i Roselom Fiumi.. Svirao je muziku za nekoliko filmova i pozorišnih komada. Učestvovao je na najprestižnijim italijanskim festivalima i išao na turneje po Francuskoj, Turskoj, Njemačkoj, Austriji, Kini, Keniji, Maroku, Španiji, Holandiji, Švajcarskoj.