“A Tempo” – program za 19. i 20. april

 

UTORAK, 19. april

Velika scena CNP u 20 časova

 

Trio je rođen

KOTOR ART TRIO

 

Roman Simović, violina

Crna Gora-Velika Britanija

Aleksandar Tasić, klarinet

Srbija

Ratimir Martinović, klavir

Crna Gora-Srbija

 

Program

Darijus Mijo: Svita Op. 157b

Aram Hačaturjan: Trio za klarinet, violinu i klavir

Igor Stravinski: Priča o vojniku   ( svita iz baleta)

Bela Bartok:  Kontrasti za klarinet, violinu i klavir

 

Crnogorski umjetnik Roman Simović opisan je kao “vrhunski violinista” (Večernji list, Hrvatska) cijenjen po “izuzetnoj muzikalnosti” (Glos Konkursowy, Poljska) i “brilijantnom majstorstvu na ovom instrumentu” (Bad Reicenhall, Njemačka), a čuveni violinista Šlomo Minc nazvao ga je “rijetkim talentom sa velikim potencijalom i neograničenim sposobnostima”. Brilijantni virtuozitet Romana Simovića i urođena muzikalnost, upotpunjena neograničenom imaginacijom, proveli su ga kroz Evropu, Izrael, Južnu Koreju, Tajland, Tursku, Kanadu, SAD i Južnu Ameriku, gdje je nastupao na najpoznatijim scenama.

Laureat je brojnih internacionalnih takmičenja: “Premio Rodolfo Lipizer” (Italija), “Sion-Valais” (Švajcarska), “Jampoljski” ( Rusija) i “Henryk Wieniawski” (Poljska), što mu je  donijelo mjesto među najznačajnijim mladim violinistima današnjice. Kao solista  nastupao je sa: “Amadeus” kamernim orkestrom (Rusija), “Bad Reichenhall Philharmonia” (Njemačka), “Bohemian Symphony Orchestra” (Češka Republika), CRR Kamernim orkestrom (Turska), Franz Liszt kamernim orkestrom (Mađarska), Kamerata Bern (Švajcarska), Kijevskom filharmonijom, Ljvovskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, Moskovskim kamernim orkestrom, “Minas Gearis Brazil” filharmonijskim orkestrom, Poznjanskom filharmonijom, Praškom filharmonijom,  Rumunskom filharmonijom, Seul simfonijetom (Korea), Tajlandskom filharmonijom… sarađujući sa slavnim umjetnicima kao što su Šlomo Minc, Julian Rahlin, Itamar Golan, Marina Jašvili, Eduard Grač

Izuzetno cijenjen i kao orkestarski muzičar, Roman Simović je bio koncertmajstor Filharmonijskog orkestra Minas Gearis Brazil i Kamerate Salzburg, a trenutno je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra. Snimao je za brojne radio i televizijske stanice u Ukrajini, Srbiji, Crnoj Gori, Tajlandu, Koreji, Turskoj, Hrvatskoj…

Pored aktivnog solističkog i orkestarskog muziciranja, Roman Simović je strastan kamerni muzičar. Osnivač je gudačkog kvarteta Rubicon koji je imao niz zapaženih nastupa u regionu.

Kao koncertmajstoru Londonskog simfonijskog orkestra  dodijeljen mu je na korišćenje instrument italijanskog majstora Ruđijerija iz XVII vijeka.

 

Aleksandar Tasić je diplomirao klarinet 1999. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu a na istoj instituciji i magistrirao 2002. godine.

1998. godine na takmičenju Muzičke omladine ”Laureati Orfeja” osvaja I nagradu.

Godine 2002 dobitnik je stipendije Austrijske vlade iz programa P.S.G. Uspiješno je pohađao majstorske kurseve kod prof. Ricarda Moralesa (Juilliard School of Music –  New York), prof. M. Kolinsa (Royal Academy-London) i prof. M. Arignona, (Conservatoire Nacional Superier de Music-Pariz).

Kao solista nastupao je sa Simfonijskim orkestrom akademije umetnosti, Ansamblom Vojske Srbije, Verbier Festival Orchestra, Filharmonijom iz Novosibirska, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Subotičkom filharmonijom…

Nastupao je na festivalima: “Nomus”, “Bemus”, “Međunarodna Tribina Kompozitora”, “Les Classiques de Villars” (Švajcarska), ”Verbier Festival & Academy” (Švajcarska), “Reveries Musicales de Villars” (Švajcarska), “Y4Y”- Bangkok (Tajland)…

Snimao je za TV i radio stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, BBC, ART TV ).

Od 2000. godine nastupa kao solo klarinetista “UBS Verbier Festival Orchestra” (Švajcarska), gdje sarađuje sa dirigentima: James Levine, Zubin Mehta, Kent Nagano, Juri Temirkanov, Pavo Jarvi, Nim Jarvi, Volfgang Savališ, Valeri Gergiev, Čarls Dutoit, Klaudio Vandeli.

Godine 2006 učestvovao je na festivalu u Verbieru svirajući koncerte kamerne muzike sa Tomas  Kuastofom, Dmitri  Sitkovjetskim,  Gabor Takas-Nagijem ….itd.

Docent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu..

Aleksandar Tasić svira na klarinetima marke Selmer.

 

Pijanista Ratimir Martinović je diplomirao a potom i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Kemala Gekića.
Usavršavao se kod poznatih pedagoga kao što su Karl-Hajnc Kamerling, Hiroko Nakamura, Žak Ruver, Arie Vardi, Serđo Pertikaroli, Arbo Valdma.
Nastupio je na preko tri stotine i pedeset resitala, kamernih koncerata, koncerata sa orkestrom. Gostovao je širom regiona kao i u Rimu, Buenos Airesu, Salzburgu, Bonu, Huarezu, Firenci, Taipeiu, Majamiju, Helsinkiju, Londonu, Zagrebu, Parizu, Luksemburgu, Varšavi…

Martinović je nastupao kao solista sa orkestrima: Berlinski simfonijski orkestar,  Beogradska filharmonija, Miami Piano festival in Lecce Orchestra, Novosadski kamerni orkestar, Helsingborški simfonijski orkestar, Gudači sv. Đorđa, Simfonijski orkestar Radio-Televizije Srbije, Crnogorski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad, Vojvođanski simfoničari, Young European Solists, kamerni orkestar  Ciuddad de Juarez; sarađujući sa dirigentima: Emil Tabakov, Peter Sundkvist, Jorge Uliarte, Karlos Garcia Ruiz, David Porceline, Viljam Nol, Aleksandar Ostrovski i dr.

Učestvovao je na: Festivalu nacija (Rim), International Music Festival (Ushuaia, Argentina),  Pianorama Music Festival, (Firenca),  Miami Piano Festival in Lecce (Italija),  Beethoven Fest (Bon), NOMUS (Novi Sad), BEMUS(Beograd), Masterseries (Koper,Slovenija)…
Snimao je za RTCG, RTS, POLTEL (Poljska), Deutche Welle (Nemacka), KCN (USA), NHK (Japan), SWT (Svedska), RTV Luksemburg. Do sada je snimio sedam spotova za produkciju RTCG i RTS, od kojih su neki sa velikim uspjehom prikazivani na festivalima u Evropi. O Martinoviću  je do sada  snimljeno pet dokumentarnih emisija u produkciji različitih RTV kuća, od kojih je poslednja, 2004. godine u produkciji RTS-a pod nazivom »Nebo i duša«, osvojila prvu nagradu na međunarodnom televizijskom festivalu u Albeni, Bugarska.

Osnivač je i umjetnički direktor Kotor Art-a i predsjednik Evropske Asocijacije Klavirskih Pedagoga Crne Gore (EPTA Montenegro).

Djeluje kao vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

 

SRIJEDA, 20. april

Velika scena CNP u 20 časova

 

Muzika evropskih Jevreja

BUDAPEST  KLEZMER  BAND

Mađarska

Ferenc Javori, (vođa), klavir i aranžmani

Bence Gazda, violina

Istvan Kohan, klarinet

Ana Nagi, harmonika

Gabor Barbinek, trombon

Laszlo Mathe, kontrabas

Balaž Vegh, bubnjevi

 

 

Program

Narodna: Frejlah, stara ciganska igra

Narodna : Lejmak- Ludak

Narodna: Hopke-igra

Narodna:Gazn nigun tra

Narodna:  Sirba tradi

Narodna:  Jevrejska igra

Narodna: Le chajem, Rebe t

F.Javori :  Emancipovani klezmer

F. Javori :    Zakon Sha Sha

Narodna Jiddl mit’n fidl

J.Bock/F.Javori: Violinista na krovu –uvertira

J.Bock/F.Javori: Violinista na krovuSvadbeni ples

Besarabija

F.Javori: Jevrejski tango

F.Javori : Jevrejski bluz

Narodna: Poljski klezmer

Narodna: Čestitanje

F.Javori:  Voz 7. 40

Narodna: Mame više nema

Narodna: Hasidska igra

 

Budapest Klezmer Band, osnovan 1990, dolazi iz srca Evrope, odakle i potiče  klezmer muzika. Izvođenje ovog benda je uzbudljivo muzičko iskustvo zasnovano na tradicionalnom jevrejskom folkloru. Oni sviraju muzičke aranžmane starih pjesama kao i muziku koju komponuje osnivač i muzički direktor ansambla, Ferenc Javori, koji je odrastao u bivšem Munkácsu (Munkačevo, sada dio Ukrajine). Javori, je učio i svirao klezmer sa posljednjim živim muzičarima iz nekada napredne zajednice gdje je muzika bila dio jevrejskog života. Drugi članovi benda takođe su izuzetni muzičari, od kojih je većina diplomirala na Franc List Muzičkoj Akademiji u Budimpešti.

 

Izvođenje Klezmer Benda iz Budimpešte prenosi publiku nazad u sada već nestala vesela vremena Centralne i Istočne Evrope, kada je tradicionalna jevrejska muzika bila dio kulturnog tkiva zajednice. Bend je takođe specijalizovan za pozorišne produkcije, kada nastupa na sceni sa drugim izvođačima. Trenutno nastupaju u baletu PURIM, The Casting of Fate, i u Violinisti na krovu u produkciji  prestižnog Madách Teatra u Budimpešti. Njihova vrhunska izvođenja  sa čuvenim Franc List Kamernim orkestrom na Muzičkoj akademiji u Budimpešti predstavljali su veliki uspjeh i najavljivani kao prvi korak ka uvođenju klezmer muzike u klasičnu koncertnu dvoranu. Godine 2000. Fondacija Pro Cultura Mađarske Akademije nauka dodijelila je Kodlj Zoltan nagradu za kulturu Klezmer Bendu iz Budimpešte za širenje jevrejske muzičke tradicije, a avgusta 2003. bend je dobio nagradu Artisjus.