“A Tempo” – program za 27. april

 

SRIJEDA,  27. april

Velika scena CNP u 20 časova

 

 

Made in Montenegro

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

CRNOGORSKI HORSKI ANSAMBL

Hor Stanko Dragojević, Podgorica

Hor Muzičke akademije Cetinje

Hor Muzičke škole  Vasa Pavić, Podgorica

Hor Muzičke škole  Vida Matijan, Kotor

 

Dirigenti:

Darinka Matić-Marović

Radovan Papović

 

Solisti:

Snežana SavičićSekulić, sopran

Ivica Šarić, bas

Vladana Perović, klavir

 

Horove pripremili:

Ilija Dapčević, Aleksandra Knežević, Zoja Đurović i Mihailo Lazarević

 

 

Program:

Ilija Lakešić: Rapsodija za violinu i orkestar

Solo violina: Vujadin Krivokapić

 

Borislav Tamindžić: Rapsodija za klavir i orkestar

Pauza

Žarko Mirković: Triptih  za soliste hor i orkestar (premijerno izvođenje)


 

Umjetnička ličnost Darinke Matić-Marović združuje kultivisanu muzikalnost, autoritativnost, sugestivnost, neiscrpnu energiju i potpunu posvećenost radu. Njene nadahnute interpretacije, vrlo zahtjevnog domaćeg i stranog, klasičnog i savremenog repertoara, sa oduševljenjem je prihvatila publika u najuglednijim salama preko 30 zemalja svijeta. Poslije gimnazije i muzičke škole u Kotoru, diplomirala je na beogradskoj Muzičkoj akademiji, najprije nastavnički odsjek sa klavirom kao glavnim predmetom, a potom i dirigovanje u klasi Mihaila Vukdragovića.

Predavala je u Srednjoj muzičkoj školi “Stanković” i na Fakultetu muzičke umjetnosti, na kojem je bila redovni profesor dirigovanja. Bila je i dekan ovog Fakulteta (1983-1989) i rektor Univerziteta umjetnosti (1989-1998). Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih umjetničkih nagrada i društvenih priznanja. Blistava karijera Darinke Matić- Marović vezuje se prevashodno za ženski hor “Collegium musicum” (od osnivanja 1971. godine) i mješoviti Akademski hor Branko Krsmanović – danas Obilić (od 1980. godine), sa kojima je ostvarila brojne koncerte i turneje.

Dobitnica je velikog broja prvih i specijalnih nagrada na najprestižnijim domaćim i svjetskim horskim takmičenjima (Langolen, Varna, Areco, Goricija, Berlin, Torevijeha, Masmehelen…). Učestvovala je na velikim svjetskim festivalima (Praško proljeće, Berlinski svečani dani, “Žorž Enesku”, festival “Pueblo” u Meksiku, Preveza…). Nastupala je sa mnogim uglednim orkestrima u zemlji i inostranstvu, posebno u izvođenju velikih vokalno-instrumentalnih djela. Ostvarila je više od 100 premijera. Naročitu pažnju posvećuje domaćim djelima, od kojih su joj mnoga posvećena.

 

Radovan Papović je diplomirao dirigovanje na Muzičkoj akademiji  u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Više od dvije decenije vodio je  Simfonijski i kamerni orkestar RTV Crne Gore,  a uporedo sa tim  i hor Stanko Dragojević u Podgorici, nastupajući širom Jugoslavije, kao i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji. Sa ovim i drugim ansamblima sa kojima je sarađivao premijerno je u Crnoj Gori izveo mnoga djela, između ostalih „Gloriju“ Antonija Vivaldija, djelove „Liturgije“ i „Opela“ Stevana Mokranjca, „Misu“ Andrea Kaplea.

Snimio je skoro sve horske i vokalno-instrumentalne kompozicije crnogorskih autora.

Od 1980. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji  u Podgorici (Cetinju), gdje je formirao i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije. Sa ovim ansamblom je na saveznim festivalima i takmičenjima studenata muzičkih akademija Jugoslavije osvajao prve nagrade 1982, 1984, 1986. i 1989. godine a imao je i zapažen nastup na Međunarodnom takmičenju horova u Klivlendu (Engleska).

Dugo godina je bio stalni učesnik festivala „Dani muzike“, sarađujući sa umjetnicima poput Jovana Kolundžije, Maje Dešpalj, Jadranke Jovanović, Pjetra Kavalijerija, Aleksandra Bajeva, Jožea Falauta, kao i sa brojnime crnogorskim umjetnicima.

Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Već kao student završne godine osnovnih studija, Snežana Savičić-Sekulić je debitovala na sceni Opere narodnog pozorišta u Beogradu ulogom Đilde u Verdijevom “Rigoletu”, a potom ostvarila čitav niz glavnih uloga sopranskog repertoara. Pjevala je i solističke partije u velikim vokalno-instrumentalnim djelima kao što su Mocartov Rekvijem, Orfova Karmina Burana, Hajdnovo Stvaranje svijeta i Bahov Magnifikat, sarađujući sa prestižnim domaćim i inostranim umjetnicima i ansamblima. Održala je značajan broj solističkih koncerata i recitala i snimala  za diskografsku kucu Mandala-Harmonia mundi u Parizu, RTS, RTRS, RTCG, RAI…

Dobitnica je nagrade Biserka Cvejić za najboljeg studenta solo pjevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2003. godine, kao i prve nagrade na 33. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine 2003. Stipendistkinja je “CEE Musikteatra” iz Beča  kao i fondacije Kraljevskog doma Karađorđević.

Docent je na katedri za solo pjevanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

 

 

Ivica Šarić je visoko školovanje iz oblasti muzike  završio u Sarajevu. 1974. se pridružio Operi Nacionalnog teatra u Sarajevu, igrajući  manje repertoarske uloge. 1975. započeo je studije solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje je diplomirao u klasi Brune Špiler. Sa repertoarom koji uključuje pedesetak uloga, stalni je gost operskih kuća u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Ljubljani, Mariboru i Skoplju. Nastupao je u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Belgiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, Kanadi, Češkoj, Turskoj i Sjedinjenim državama. Učesnik je mnogobrojnih muzičkih festivala: Oderso/Italija, Leoben/Austrija, Festival Ljubljana/Slovenija, Dubrovačke ljetnje igre, Splitsko ljeto, Zagrebački ljetnji festival, Varaždinske barokne večeri, Pulsko ljeto /Hrvatska… Kao tumač basovskih dionica u velikim vokalno-instrumentalnim djelima, redovno nastupa sa simfonijskim orkestrima u svojoj zemlji i inostranstvu. Njegova bogata diskografija uključuje veliki broj audio i video izdanja i snimaka. Učestvovao je u praizvedbi prve crnogorske nacionalne opere “Balkanska carica“ tumačeći ulogu Ivan-bega Crnojevića.

Za  umjetničke zasluge 1992. nagrađen je nagradom „6. April“ grada Sarajeva.

Aktivan je i u političkom životu BiH. Trenutno obavlja funkciju Ministra kulture i sporta kantona Sarajevo.

 

Vladana Perović pohađa Srednju muzičku školu Vasa Pavić u klasi prof. I. Marković. Klavir je počela svirati sa pet godina i od tada učestvuje na mnogim takmičenjima, festivalima, osvajajući brojne nagrade: Barleta, Bar, Ankona, Kotor, Beograd, Raguza… Bila je laureat na takmičenju u Rimu 2009. godine i dobila srebrnu medalju predsjednika Republike Italije. Kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja IBLA Grand Prize, svirala je na koncertu pobjednika u Karnegi Holu u Njujorku. Nastupala je sa Beogradskim simfonijskim orkestrom mladih, Crnogorskim simfonijskim orkestrom i imala niz solističkih koncerata u Sankt Peterburgu.

Učestvovala je na majstorskim kursevima kod V. Krpana, A. Sokolova, B. Kraljevića, V. Kovač, Đ. Raps, a u posljednje vrijeme sarađuje sa prof. A. Serdarom.