A TEMPO – Program za poneđeljak i utorak, 27. i 28. april 2015.godine

 

A Tempo - logo

U drugoj festivalskoj neđelji na A tempu, u poneđeljak, 27. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, na koncertu će nastupiti dvoje mladih pijanista- doktora umjetnosti: Neven Šobajić i Vesna Đokić.

U prvom dijelu koncertne večeri Neven Šobajić će se festivalskoj publici predstaviti interpretacijama kompozicija: Poloneza-fantazija, Frederika Šopena i Varijacijama na Šopenovu temu, Sergeja Rahmanjinova, dok će u drugom dijelu, najperspektivnija crnogorska pijanistkinja Vesna Đokić interpretirati: Transcendentnu etidu br. 11 ”Večernje harmonije”, Sonatu fantaziju “Poslije čitanja Dantea” i Mađarsku rapsodiju br. 14, Franca Lista.

Nrednog dana, u utorak, 28. aprila, takođe sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, će biti priređen koncert gudačkog kvarteta Energie Nove. Članovi švajcarskog kvarteta (formiranog 2008. godine), istaknuti umjetnici: Hans Liviabela, prva violina, Barbara Kjanamea, druga violina, Ivan Vukčević, viola i Feliks Fogelzang, violončelo, nastupaju na brojnim takmičenjima i festivalima širom svijeta. Na koncertu u okviru A tempa predstaviće se kompozicijama: Gudački kvartet br. 1 “Iz mog života” Bedžiha Smetane i Gudački  kvartet  op. 51, br. 1, Johanesa Bramsa.

 

Neven SobajicNeven Šobajić (Beograd, 1979) sa šesnaest godina upisao je Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu. Usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu i na specijalističkim studijama Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu stekavši zvanje doktora umjetnosti 2013. godine.

Redovno nastupa na koncertima u Crnoj Gori i Srbiji: bio je jedan od učesnika Omaža Mesjanu održanog u Kolarčevoj zadužbini povodom stogodišnjice kompozitorovog rođenja. Učestvovao je i u obilježavanju Šopenovog i Listovog jubileja (2010, 2011)  kao i na Šopen festu (2014) u Beogradu. Aktivan je i kao kamerni muzičar, a sa sopranom Oljom Dakić 2010. godine je imao uspiješne nastupe u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i u berlinskom Koncerthausu. Zaposlen je kao asistent na predmetu klavir na Univerzitetu u Bijeljini.

Vesna DjokicVesna Đokić (1986) je istaknuta crnogorska pijanistkinja, doktor umjetnosti – klavirskog odsjeka, iz klase profesora Aleskandra Serdara (FMU Beograd).U toku školovanja osvojila je veliki broj priznanja i nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističe specijalna nagrada na takmičenju „Eastman young artists piano competition“ u Americi (2004). Kao najbolji student Muzičke akademije na Cetinju bila je stipendista CANU-a, Ministarstva za kulturu Crne Gore, opštine Nikšic, ZAMTES-a, dobitnik nagrade grada Cetinja, kao i nagrade grada Nikšića. Kao solista i u kamernim sastavima nastupala je u: Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Americi. Nastupala je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom izvodeći crnogorsku premijeru Druge simfonije „Kosovska“ Redža Mulića.

Angažovana je kao profesor klavira u muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici.

 

VIZUAL KVARTETČlanovi gudačkog kvarteta ENERGIE NOVE (formiranog 2008. godine) su istaknuti umjetnici koji nastupaju na brojnim takmičenjima i festivalima širom svijeta. Ostvarili su izuzetno uspiješnu seriju koncerata sa Ivom Pogorelićem posvećenih F. Šopenu. U narednom periodu kvartet očekuju koncerti u Njemačkoj, nastup na MITO festivalu u Milanu  i festivalu GOG (u Đenovi). Energie Nove  je ostvario snimke za izdavačku kuću Dynamic, cd sa Prokofijevim Gudačkim kvartetom,  kao i  cd sa dva kvarteta Leoša Janačeka. Takođe, uspješna saradnja sa Švajcarskom Nacionalnom televizijom rezultirala je video snimcima Kvarteta op. 74 i 95, L. van Betovena.

Članovi kvarteta Hans Liviabela, Barbara Kjanamea, Ivan Vukčević i Feliks Fogelzang sviraju na instrumentima iz XVIII vijeka: prva violina Ferdinando Galjano (1764),  druga violina  Karlo Đuzepe Testore (1710), viola  Jozef  Galjano (1789) i violončelo Don Nikolo Amati (1730).