Arhitektura u tranziciji – pravo na kvalitetno izgrađen prostor

 

02.06.2011.

Podgorica,

Umjetnički paviljon, 19h.

 

 

Okrugli sto:
Arhitektura u tranziciji – pravo na kvalitetno izgrađen prostor

realizovan u sklopu izložbe

Balkanologija – nova arhitektura i urbani fenomeni u Jugoistočnoj Evropi

Organizator: Kancelarija za održivi razvoj

Generalni partner: Achis Interventions South East Europe, pod pokroviteljstvom ERSTE Fondacije

U partnerstvu sa:

Ministarstvo održivog razvoja, Arhitektonski fakultet

 

Podgorica – Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Arhitektonskim fakultetom, a pod pokroviteljstvom Archis Interventions-a odnosno ERSTE Fondacije, organizovaće u Podgorici okrugli sto na temu „Arhitektura u tranziciji – pravo na kvalitetno izgrađen prostor“.

Stučnjaci iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore uzeće učešće u ovoj diskusiji, koja će se održati u četvrtak, 2. juna u 19 časova u Umjetničkom paviljonu (Ulica Marka Miljanova 2).

Među panelistima su Ivan Kucina iz Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Miranda Veljačić i Dinko Peračić iz Platforme 9,81 (Hrvatska) i dr Rifat Alihodžić, prodekan Arhitektonskog fakulteta i predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore.

Okrugli sto je organizovan u sklopu izložbe „Balkanologija – nova arhitektura i urbani fenomeni u Jugoistočnoj Evropi“, koju će crnogorska publika imati priliku da vidi do 9. juna 2011. godine, kada je predviđena i nagradna radionica sa studentima Arhitektonskog fakulteta.

Ova izložba, čiji je kurator njemački urbanista Kaj Fekler /Kai Vöckler/, predstavlja jedinstveni osvrt na nove tipove arhitektonskog i urbanog razvoja koji su obilježili pojedine zemlje Zapadnog Balkana nakon kolapsa socijalističkog poretka i ulaska u period tranzicije, kada lokalne arhitekte, urbanisti, umjetnici i aktivisti u nedostatku centralizovane kontrole stvaralačkog procesa kreiraju nove urbane fenomene.

Neka od pitanja koja će se razmatrati na okruglom stolu su pozicija arhitekture u društvu u tranziciji, pravo na kvalitetno izgrađen prostor i načini na koje se zaostajanje društva u tranziciji može iskoristiti za podsticanje napretka i originalnih ideja.