Bar – “NOĆ RUMUNSKE KULTURE”

 

Bar - Dvorac kralja Nikole

 
 

U petak 26. avgusta 2016. godine, sa početkom u 20.00 sati, u Dvorcu kralja Nikole-Bar održaće se program pod nazivom ”Noć Rumunske kulture” u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodjanskih Rumuna. U programu će učestvovati: Ursu Todor– direktor Zavoda, akad. Kosta Rosu, akad. dr. Božidar Šekularac, akad, dr. Cvetko Pavlović.

 

  1. Promocija Zavoda za kulturu Vojvođanskih Rumuna- O zavodu, govori Ursu Todor direktor Zavoda.

  2. Rumuni iz Vojvodine ”Istorija i kultura” govori akad. Kosta Rosu.

  3. Akad. dr. Božidar Šekularac ”Višegodišnja saradnja i zajednički projekti između naučne institucije iz Crne Gore i rumunske institucije iz Vojvodine – Srbije”.

  4. Promocija Izdavaštva Zavoda za kulturu Vojvođanskih Rumuna, kao i izložba knjiga Izdavašta Zavoda Rumuna – govori akad. Kosta Rosu, glavni i odgovorni urednik Izdavaštva zavoda Rumuna, kao i počasni direktor Zavoda.

  5. Promocija knjige ”Tragovi vlaha iz Crne Gore” akad. dr. Božidar Šekularac.

  6. Izložba umjetničkih radova autora Viorela Flore ”Vlasi sa Jadranske obale” govori akad, dr. Cvetko Pavlović.

  7. Promocija knjiga ”Rumunske crkve iz Vojvodine” kao i izlozba Umetnickih fotografija autora Mariusa Rosua – govori Ursu Todor, direktor Zavoda Rumuna.

  8. Promocija monografskog albuma ”Rumuni iz Vojvodine”, kao i izlozba fotografija ”Rumunska sela iz Vojvodine”  – govori Ursu Todor, direktor Zavoda Rumuna.

  9. Promocija monografskog albuma ”Vlasi u Crnoj Gori”, – govori Ursu Todor, direktor Zavoda Rumuna.

 

 

1 Comment

  1. Gospodine Pavloviću,pročitala sam vašu knjigu Vlasi u Crnoj Gori,moje prezime je Šormaz i duže vreme istražujem poreklo,dođoh i do deftera iz 1523 i tu pronađoh Soro upisano na ugnjima,J.Erdeljanović obrađuje ovo prezimei kaže da Šormazi iz Crnog luga u tadašnjoj Hercegovini vode poreklo od ovih Sora.po običajima , nošnji ,pesmi muževljevih predaka sve govori da su došli iz Stare crne gore u Dalmaciju Kanjane a odatle u Crni lug Jarugu ,Pržine ,bili su stočari na Staretini su imali košaru (to je kao katun),gde su isterivali stoku. Pozdrav

Comments are closed.