Bar – Promocija knjige poezije “Šaptač u groblju”

 

Bar - Dvorac kralja Nikole

 
 

U četvrtak, 18. juna, sa početkom u 21:00h, Kulturni centar Bar organizuje promociju svog ovogodišnjeg izdanja, knjige poezije naslovljene Šaptač u groblju, koju potpisuje poznati pjesnik i esejista iz Bara Miroslav Jovanović Timotijev.

Program će se održati na platou ispred Dvorca kralja Nikole i u njemu će, pored autora, učestvovati: autorka predgovora knjige, doc.dr Svetlana Kalezić iz Podgorice, izdavač Ćazim Nikezić i urednica Mila Čordašević, a u muzičkom dijelu nastupiće gitaristkinja Ivana Cikić.

Knjiga Šaptač u groblju publikovana je povodom obilježavanja pjesnikovog jubileja – 45 godina književnog stvaralaštva i predstavlja izbor novih i izabranih pjesama Timotijeva iz prethodnih zbirki: Plamteće saće, Opet lože oblake, Pustoš još peva, Autopsija senke, Laureat paučine i Večnost i druge čežnje. U čitalačkoj javnosti, Timotijev je prepoznatljiv kao pjesnik „grobljanske poezije“, pa nije slučajno što je „on šaptač u groblju, koji živima došaptava vrijeme minulih, a mrtvima vrijeme živih… Naslovi, kako same knjige, tako i pojedinačnih ciklusa, pjesama i gotovo svakog stiha, su metaforički i ukazuju na dubinsko ispitivanje čitavog pjesničkog tkiva… Timotijev je sačinio knjigu u kojoj se jednače lik pjesme i lik pjesnika“ – kaže se, između ostalog, u uvodnom slovu urednika knjige.