Barski ljetopis 2017 – Najava programa za neđelju, 18. jun

 

 

 

Početak Pratećeg programa i
književno veče u okviru Večernje scene

 

VEČERNJA SCENA:

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u 21h, biće održano književno veče Gorana Samardžića. On će, sa moderatorom Jovanom Nikolaidisom razgovarati o svom romanu „Šumski duh“. 

Goran Samardžić je rođen 1961. godine u Sarajevu. Završio je studije književnosti. Suvlasnik je kultne knjižare i izdavačke kuće Buybook, u kojoj radi i kao urednik. Do sada je objavio: zbirku pjesama Lutke (Svjetlost, Sarajevo, 1990), knjige  poezije i proze Otkazano zbog kiše (Svjetlost, 1995) i Između dva pisma (ABC, Ljubljana, 1996), potom zbirku priča  Sikamora  (Bosanska knjiga, 1997). Posljednja dva naslova proglašena su knjigom godine u Bosni i Hercegovini. Uslijedile su zbirke starih i novih priča Ljudi koje su na krilima donijele guske (Profil, Zagreb, 2005) i Leteći Beograđanin  (Laguna, Beograd, 2009). Nekoliko priča iz ove knjige na anonimnim konkursima dobilo je prvu i drugu nagradu.

U izdanju Profila iz Zagreba objavio je roman Šumski duh koji je nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH. Ovaj roman se našao u finalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba, kao i u finalnom krugu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do sad je doživio nekoliko izdanja, a preveden je i objavljen i u Sloveniji i Makedoniji, kao i nekoliko evropskih jezika, i svuda je ostvario  znatan uspjeh i kod publike i kritike. Njegovo posljednje objavljeno djelo je autobiografska zbirka priča Zimski zagrljaj (Zagreb, VBZ, 2015).

 

PRATEĆI PROGRAM:

Prvi segment Pratećeg programa predviđen je za otvaranje plažne biblioteke na lokaciji Topolica/Riva. Tamo će se na štandu Barskog ljetopisa u periodu od 16h-18h moći iznajmiti knjiga za čitanje. Pripremljen je fond od preko 200 naslova različitih žanrova, za djecu i odrasle. Procedura je jednostavna – treba samo, po izboru željenog naslova da založite 5€, nakon čega dobijate priznanicu. Novac će biti vraćen kada se knjiga razduži, odnosno zadržan kao nadoknada, ukoliko se to  uradi.

Prvo javno čitanje sa ličnostima iz Bara biće održano takođe u nedjelju, u bašti lokala Gvardia (Šetalište kralja Nikole) od 22:30h. Gosti koji otvaraju ovaj programski segment su:

  • Dijana Marojević – profesorica retorike, dikcije i scenskog govora na FDU, Beograd;

  • Milan Vujović – novinar Radio Bara i pisac;

  • Muzičari iz orkestra Omera Hodžića.

Ovo su prvi sadržaji Pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa, koji će se od sjutra održavati svakodnevno na različitim lokacijama u Baru, sa ciljem da kulturu i umjetnost učine dostupnim svima. Tako će Bar od sjutra, pa sve do kraja Festivala biti u znaku različitih programa iz oblasti likovnog, pozorišnog, muzičkog i književnog stvaralaštva.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =