Barski ljetopis – Autorsko književno veče Aleksandra Gatalice

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Savremenu srpsku književnost na ovogodišnjem Barskom ljetopisu predstavlja najnoviji dobitnik NIN-ove nagrade za roman 2012. godine-književnik, prevodilac sa antičkog grčkog jezika i muzički kritičar iz Beograda Aleksandar Gatalica. Njegovo autorsko veče, u okviru književnog programa Pasaži iz Bara, održaće se u srijedu, 24. jula sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, a sagovornica mu je novinarka i književnica iz Bara Gordana Vujović. Prisutne će u priču o stvaralaštvu autora uvesti urednica književnog segmenta Festivala Mila Čordašević.

Aleksandar Gatalica je rođen u Beogradu, gdje je 1989. godine diplomirao na Katedri za svjetsku književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu. Obavljao je niz značajnih profesionalnih zaduženja i funkcija, a danas je u Narodnoj biblioteci Srbije načelnik Odjeljenja za programe iz kulture.

Na književnu scenu je stupio prije dvadeset godina objavivši 1993. godine roman Linije života i iza sebe danas ima četrnaest publikovanih knjiga različite žanrovske forme (romani, pripovjetke, novele, drame). Proza mu je prevedena na deset evropskih jezika i objavljivana u svim književnim časopisima na ex-Yu prostoru. U domenu prevodilaštva objavio je sedam knjiga prevoda antičkih drama, od kojih su tri postavljene na scenu. Kao esejista i kritičar piše za dnevne listove i potpisuje šest muzičkih knjiga, a kao priređivač je, sam i u saradnji, objavio četiri knjige. Pored NIN-ove, nosilac je i nagrada: Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Umberto Saba, Udruženja dramskih umjetnika, Stevan Sremac i Meša Selimović.

U žižu javnosti izbio je nakon pojave romana Veliki rat (izdavač Mono i Manjana) koji, zajedno sa knjigama Nevidljivi (roman) i Vek (ciklus pripovjedaka), predstavlja svojevrsnu Gataličinu trilogiju o XX vijeku. Pripovijedajući o Prvom svjetskom ratu iz perspektive malih ljudi, autor na pet stotina strana, kombinujući istorijsku i imaginarnu građu, prati sudbinu čak osamdeset sedam likova na svim zaraćenim stranama. Roman Veliki rat je nagrađen NIN-ovom i nagradom Meša Selimović, vrlo je popularan kod čitalaca i u Srbiji je proglašen knjigom godine.

 

JP Kulturni centar Bar