Barski ljetopis – Autorsko književno veče Danila Erakovića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 
 

Literarna dešavanja pod sloganom Pasaži iz Bara, na ovogodišnjem Barskom ljetopisu, u avgustu mjesecu počinju autorskom večeri koja je posvećena poznatom crnogorskom književniku, novinaru i publicisti Danilu Erakoviću, inače dugogodišnjem žitelju Bara koji sada živi u Danilovgradu. Program će se održati na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u utorak, 06. avgusta sa početkom u 21:00h. Nakon uvodne priče urednice književnog programa Festivala Mile Čordašević, sa autorom će razgovarati urednica Erakovićevih Izabranih djela Jadranka Prelević, diplomirana pravnica iz Podgorice.

Danilo Eraković je u široj javnosti prepoznatljiv kao jugoslovenski profesionalni novinar nekoliko uglednih listova (titogradska Pobjeda, sarajevsko Oslobođenje i beogradska Borba), koji je publikovao brojne reportaže, feljtone, eseje, komentare, značajne tekstove o slikarima i humorističke kolumne. Zanatsko novinarsko majstorstvo mu je koristilo i u domenu književnog stvaralaštva, pa je tokom posljednje dvije decenije napisao i objavio četiri romana: Mozak u gipsu (1987), Tjeskoba (1991), Nepostojeći ljudi (1994) i Seoba duša (2009), kao i knjigu pjesama Crna kraljica (2009). Prošle godine su mu, u izdanju izdavačkih kuća Oktoih iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda, štampana Izabrana djela u pet tomova, koja su prvi put predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga.

Iako se stiče utisak da njegove knjige nisu dovoljno čitane, u čitalačkim krugovima Eraković slovi kao pisac osobene i svojstvene poetike, a književni kritičari su pozitivno ocijenili njegov stvaralački opus, ističući da je riječ o suptilnoj, zahtjevnoj i psihoanalitičnoj prozi visokog stila, koja se iščitava istraživački, dok mu poeziju odlikuju misaonost i estetičnost.

 

JP Kulturni centar Bar