Barski ljetopis – Autorsko književno veče Dragane Kršenković Brković

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Literarna dešavanja pod sloganom Pasaži iz Bara, u okviru XXVI Barskog ljetopisa, nastavljaju se u srijedu, 14. avgusta u 21:00h kada će se, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održati autorsko veče posvećeno savremenoj crnogorskoj spisateljici iz Podgorice Dragani Kršenković Brković. Moderator programa je Vlatko Simunović – poznati novinar, publicista, esejista i književni kritičar iz Podgorice, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica ovog segmenta Festivala.

 

Trg pjesnika - Dragana Krsenkovic Brkovic - 2Na crnogorskoj književnoj sceni Dragana Kršenković Brković slovi kao neuobičajena literarna pojava, prije svega zbog izražene osobene poetike, stilskih inovacija, zanimljive koncepcije i tehnike pisanja, kao i univerzalne tematike bazirane na klasici, mitologiji, legendi i bajci. Podjednako uspješno piše i za odrasle i za djecu, a sem knjiga iz oblasti beletristike, autorka je brojnih studija, kritika i eseja o različitim temama iz domena literature, teorije umjetnosti, pozorišta, medija i dr.  Prva objavljena knjiga, naslovljena Tajna plavog kristala, je zbirka umjetničkih, originalnih bajki namijenjena djeci  (1996, 2001, 2010), a istom žanru pripada i zbirka Duh Manitog jezera (2010), koja je 2011. nominovana za najveću svjetsku nagradu za književnost za djecu. Iste godine izlazi joj ilustrovana knjiga za djecu Tajna jedne tajne. Dobitnica je nagrade za najbolji dramski tekst za djecu (Čudesna zvezda), a bajke su joj zastupljene u čitankama za osnovne škole Crne Gore i Makedonije. Za odrasle je do sada publikovala naslove: Iza nevidljivog zida (dramska trilogija jednočinki, 1997), dvije zbirke pripovjedaka Gospodarska palata (2004) i Vatra u Aleksandriji (2006) i dva romana: Izgubljeni pečat (2008) i Atelanska igra (2012). Priče iz knjige Gospodarska palata proučavaju se na kalifornijskom državnom institutu Berkli, a dramski tekstovi  su joj nagrađivani i izvođeni u zemlji i regionu. Ove godine je, kao predstavnik crnogorske književnosti, učestvovala u mađarskom rezidencijalnom programu Pečuj-Pisci u gostima.

Dragana Kršenković Brković je diplomirala na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a magistrirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bila je osnivač i umjetnički direktor prvog lutkarskog pozorišta za djecu Plava laguna i dramaturg u Gradskom pozorištu u Podgorici, a sada je urednica redakcije Dječjeg programa TVCG. Član je Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

 

JP Kulturni centar Bar