Barski ljetopis – Autorsko književno veče Duška Novakovića

 

 

U subotu, 28. jula sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održaće se, u okviru Festivala Barski ljetopis i književnog programa Pasaži iz Bara, autorsko veče posvećeno Dušku Novakoviću, istaknutom pjesniku i prevodiocu iz Beograda.

Rođen u Podgorici, kao sin Ksenije Cicvarić, poznate interpretatorke starih gradskih pjesama, Novaković je gimnaziju završio u Strumici, a studije jugoslovenske i svjetske književnosti pohađao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Uređivao je poeziju u više listova i časopisa: Književna reč, Književnost, Književne novine, revija Ovdje, a uspješno se bavi i prevođenjem savremene makedonske književnosti. Jedan je od inicijatora i osnivača Srpskog književnog društva, čiji je sada sekretar. Član je Srpskog PEN centra… Duško Novaković pripada starijoj srednjoj generaciji u srpskoj poeziji, a kao pjesnik je debitovao 1976. godine zbirkom pjesama Znalac ogledala, nakon koje je objavio još trinaest poetskih knjiga. Zastupljen je u mnogim domaćim i inostranim antologijama i višestruki je laureat najvećih književnih nagrada u zemlji, kao i nekoliko vrijednih internacionalnih priznanja. Pored Rakićeve, Miljkovićeve, Zmajeve, Disove, nagrade Vasko Popa, Risto Ratković, Mlada Struga, Istok-Zapad i Grada Beograda, za cjelokupno pjesničko djelo i doprinos srpskoj poeziji dobio je nagradu Desanka Maksimović za 2011. godinu. Književni kritičari su jednodušni u ocjeni da „…impresivan i jedinstven pesnički opus, vitalistički i kosmopolitski duh, intenzivno i žestoko, kritički beskompromisno pevanje Duška Novakovića…“  svrstava njegovo stvaralaštvo, o kojem su objavljene dvije knjige, u sam vrh srpskog pjesništva. Priča o njemu je multikulturalna priča o nestabilnim identitetima, a on sam kaže da pripada svojim pjesmama, jer…“svet je velika rana, a reč bi mogla da bude lek“. Bio je učesnik i gost poznatih svjetskih festivala poezije, a držao je i predavanja o poeziji na inostranim univerzitetima.

Publici u Baru će se predstaviti kroz razgovor sa Borisom Jovanovićem Kastelom, pjesnikom iz Podgorice i uglednim imenom mediteranskog pjesništva, a uvodničarka u program je Mila Čordašević.