Barski ljetopis – Autorsko književno veče Novaka Kilibarde

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Književni program  Pasaži iz Bara, kao segment XXVII Barskog ljetopisa, završava se u srijedu, 20. avgusta, sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Tada će se održati autorsko veče posvećeno istaknutom crnogorskom kulturnom stvaraocu, akademiku i univerzitetskom profesoru u penziji Novaku Kilibardi-poznatom proznom piscu, istoričaru i teoretičaru književnosti, antologičaru, autoru brojnih književno-polemičkih studija i bivšem političaru. Njegov sagovornik i moderator programa je prof.dr Živko Andrijašević, jedan od vodećih crnogorskih istoričara i predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica Festivala.

Novak KilibardaNovak Kilibarda rođen je u Nikšiću, a diplomirao je književnost i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu. Predavao je u Višegradskoj gimnaziji i na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a univerzitetsku karijeru ostvario na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Gostovao je kao predavač na više univerziteta u Evropi i učestvovao na velikom broju domaćih i inostranih naučnih simpozijuma. Bio je prvi predsjednik senata Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

U domenu beletristike, Kilibarda je objavio oko dvadesetak proznih djela: zbirki pripovjedaka, drama i romana, a za svoj književni rad dobio je 1989. god. najveće crnogorsko nacionalno priznanje Trinaestojulsku nagradu, kao i niz dugih značajnih književnih nagrada u zemlji i regionu. Iz oblasti književne teorije i istorije književnosti, kao ekspert za narodnu književnost, publikovao je deset knjiga o usmenoj književnosti, kao i najnoviji naslov Studije i ogledi o crnogorskoj usmenoj književnosti. Pripremio je i četiri antologije usmene poezije i poslovica, napisao komentare i objašnjenja za nekoliko izdanja i autor je više knjiga književno-polemičkih studija. Njegova djela su prevođena na brojne svjetske jezike.

            U novijoj političkoj istoriji Crne Gore, Novak Kilibarda je, obavljajući niz značajnih funkcija, imao zapaženo mjesto i često bio u žiži javnosti. Pored mnogih drugih inostranih odlikovanja, dobitnik je Međunarodne nagrade za mir, a Biografski institut SAD-a odlikovao ga je Zlatnom medaljom časti.