Barski ljetopis – Autorsko knjižževno veče Ratka Božovića

 

 

Autorsko knjižževno veče Ratka Božovića

 
 

Završšno autorsko veče knjižževnog segmenta Pasažži iz Bara, na jubilarnom Barskom ljetopisu, posvećeno je stvaralašštvu Ratka Božžovića, uglednog sociologa kulture, knjižževnika i publiciste iz Beograda. Program će se održžati u poneđeljak, 20. avgusta, na platou ispred Dvorca kralja Nikole i počeće u 21:00h. Moderatori knjižževne večeri su Gordana Vujović, novinarka i knjižževnica iz Bara i Zoran Hamović, osnivač Balkanske asocijacije izdavača i vlasnik prestižžne beogradske izdavačke kuće Clio. U uvodnom slovu publici će se obratiti Mila Čordaššević, urednica knjižževnog programa Festivala.

U stručnoj i šširoj čitalačkoj javnosti  Ratko Božžović je prepoznatljiv kao vrstan intelektualac i naučni stvaralac izuzetnog duha. Rođen je u Banja Luci;  gimnaziju je  završšio u Nikššiću, a Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao. Užža specijalizacija su mu: Teorija i sociologija kulture, Sociologija slobodnog vremena i Sociologija umjetnosti. Njegov profesorski angažžman je impozantan, jer je držžao predavanja iz mnogih predmeta navedenih oblasti na redovnim i poslijediplomskim studijama brojnih fakulteta u Beogradu, Podgorici i Nikššiću. Dugo godina je bio ššef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju beogradskog Fakulteta političkih nauka, na čijim je poslijediplomskim studijama rukovodio smjerom Sociologija kulture i kulturna politika…

Pisana ostvarenja Ratka Božžovića zaslužžuju posebnu pažžnju. Autor je oko tri stotine naučnih i sto pedeset stručnih radova, kao i petnaest naučnih projekata. Posljednjih dvadeset godina njegov naučno-istražživački rad se bazira na pobuni protiv neslobodne javnosti, zbog čega mu je Sekcija satiričara i humorista Drušštva knjižževnika Vojvodine dodijelila nagradu Đorđe Fišer, a dobitnik je i prestižžne crnogorske nagrade Pavle Đonović za žživotno djelo u oblasti humora i satire. U obimnom stvaralačkom opusu izdvajaju se knjige naslovljene: Kultura slobodnog vremena, Metamorfoze igre, Iskuššenja slobodnog vremena, Lavirinti kulture, Noćna mora, Izvješštaj iz ludnice, Razbijeno ogledalo, Sedmorica iz Stradije, Bez maske, Sedmo nebo, Dominacija i otpor, Ludosti uma, Leksikon kulturologije, Poenta, Ram za sliku, Sedmorica protiv mene… Beogradska izdavačka kuća Čigojaš štampa mu je objavila Odabrana djela u trinaest tomova. Bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svjetsku politiku Nova demokratija, a danas je saradnik brojnih periodičnih publikacija.