Barski ljetopis – Autorsko književno veče Senada Karađuzovića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

U književnom dijelu Barskog  ljetopisa, koji se i ove godine odvija pod sloganom Pasaži iz Bara, u ime grada domaćina nastupiće zavičajni pisac Senad Karađuzović. Autorsko veče posvećeno njegovom stvaralaštvu biće održano na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u subotu, 10. avgusta sa početkom u 21:00h. Nakon uvodnog izlaganja Mile Čordašević, urednice književnog programa Festivala, sa autorom će razgovarati Vanja Kovačević, novinar i publicista iz Podgorice, koji slovi kao dobar poznavalac savremene crnogorske kulturne scene.

Senad Karađuzović se u čitalačkoj javnosti pojavio 1986. godine, kada je počeo objavljivati pjesme, pripovjetke i eseje u periodičnim publikacijama zemalja u okruženju. U svijet literature ušao je 1993. godine, kada je sa grupom mladih pisaca iz Bara osnovao Udruženje književnika Ars Antibari (prvobitno Ars Fluid), a već naredne godine publikovao zbirku pjesama Delirium poeticus i apokaliptičnu prozodiju Mit o paralelnim elipsama. Početkom 1996. napušta Udruženje i samostalno nastavlja plodnu književnu produkciju, objavivši te godine čak tri knjige: Priče iz 1002 noći (zbirka pripovjedaka) i dvije zbirke pjesama Vrt divljih trešanja i Krpljenje ulica. Potom slijede naslovi: Karađoz reis-1571. (knjiga geneze, 2005), Sedamnaest izbrisanih tragova (poema, 2005), Evelyn i rasprodate pjesme (zbirka pjesama, 2006), Očevi umiru dvaput (roman, 2011) i Orient Express (roman, 2012). Radovi su mu prevedeni na nekoliko stranih jezika i zastupljeni u dvanaest zbornika i antologija u zemlji i regionu. Bio je tri puta finalista Festivala Ratkovićeve večeri poezije, a za svoje stvaralaštvo  dobio je dvije II nagrade Spasoje Pajo Blagojević i nagradu Srpsko pero 1997. u Jagodini.

Senad Karađuzović je član Udruženja književnika Crne Gore i Art Cluba Ulcinj, kao i redakcija mnogobrojnih književnih novina i časopisa; saradnik je za kulturu nedjeljnika na albanskom jeziku Koha Javore i osnivač i glavni urednik novina za kulturu Ars poetica.

 

JP Kulturni centar Bar