Barski ljetopis – Autorsko književno veče Tanje Bakić

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Svoje autorsko veče na XXVI festivalu Barski ljetopis, u književnom programu pod motom Pasaži iz Bara, imaće i Podgoričanka Tanja Bakić, koja na crnogorskoj literarnoj sceni slovi kao jedna od najdarovitijih pjesnikinja mlađe generacije, a uspješno se bavi i esejistikom, rock kritikom i književnim prevodilaštvom. Program posvećen njenom stvaralaštvu održaće se na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u utorak, 30. jula sa početkom u 21:00h, a moderiraće ga poetesa iz Bara Milica Vukmanović Jovanović,  uz uvodno slovo urednice Mile Čordašević.

Tanja Bakić je po struci magistarka književnih nauka, profesorica engleske književnosti i jezika i nastavnica francuskog jezika. Na književnom planu potpisuje četiri objavljene zbirke poezije: Treptaj (1996), Bolesna ruža (2009), Svilene cipelice (2011) i knjigu stihova na engleskom jeziku naslovljenu Lover-crossed Star (Podgorica, Nova knjiga, 2012). U 2008. godini pojavila se kao autorka knjige o pop pjevačici Madoni pod nazivom Madonna robinja ili kraljica, kao i teksta za Oktoihov turistički vodič kroz Crnu Goru, a naredne godine sastavila je i uredila, dobrim dijelom i prevela, antologiju svjetske ljubavne lirike Ako znadeš ljubav šta je i priredila knjigu Bonton: pravila lijepog vladanja i ponašanja.

Njene pjesme, u kojima je jedna od uporišnih tačaka poezija Viljema Blejka,  prevedene su na sedam svjetskih jezika i uvrštene u nekoliko internacionalnih antologija. Za poeziju, koja je vizualizovana i izvođena u obliku performansa, 2008. dobila je u Novom Sadu nagradu Joan Flora. U periodičnim publikacijama, pored stihova, objavljuje i eseje, rock kritiku i tekstove o fenomenima pop kulture. Poznata je kao prevodilac sa engleskog jezika, naročito pjesnika metafizičara i romantičara, a prevela je i pet knjiga savremenih proznih autora. Učesnica je brojnih internacionalnih književnih festivala (Berlin, Francuska…), rezidencijalnog programa u Tirani, Bijenala mladih umjetnika u Ankoni, kao i mnogih naučnih konferencija i skupova. Član je Savjeta Ratkovićevih večeri poezije i Podgoričkog sajma knjiga.

 

JP Kulturni centar Bar