Barski ljetopis – Autorsko književno veče Zilhada Ključanina

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 
 

Nakon učešća crnogorskih pisaca u književnom programu naslovljenom Pasaži iz Bara, na XXVI Barskom ljetopisu gostovaće predstavnik savremene bosanskohercegovačke književnosti, univerzitetski profesor Zilhad Ključanin – književnik, esejista, novinar, publicista, književni kritičar, antologičar i scenarista iz Sarajeva. Program posvećen njegovom stvaralaštvu održaće se na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u petak, 16. avgusta sa početkom u 21:00h. Moderator večeri je sarajevski književnik i prevodilac Mirsad Bećirbašić, ovdašnjoj javnosti poznat i kao laureat nagrade Stara maslina, a spona između učesnika i prisutnih biće uvodna riječ Mile Čordašević, urednice književnog segmenta Festivala.

Zilhad Ključanin je rođen u Trnavi kod Sanskog Mosta, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studije filozofije i sociologije diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i doktorirao, nakon magistature književno-istorijskih nauka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još od gimnazijskih dana piše poeziju, prozu i književnu kritiku koje objavljuje u mnogim listovima i časopisima, a od 1985. godine, kada mu izlazi zbirka pjesama Sehara, do danas objavio je četrdesetak knjiga raznovrsne forme. Pored navedenih, među njima su: drame, romani, eseji, angažovani tekstovi, hronike, antologije, scenariji, knjige za djecu, a za štampu je priredio i veći broj knjiga bosanskih pisaca. Slovi kao jedan od najizvođenijih bosanskohercegovačkih dramskih pisaca u poslijeratnom periodu, a drame: Šehid, Muholovac i Švedsko srce moje majke izvedene su u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Poezija i proza su mu prevedene na deset stranih jezika, a stihovi su mu uvršteni u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije. Za književni rad dobio je brojne nagrade: Mak Dizdar, Zija Dizdarević, Alija Isaković, nagrade Književne omladine BiH, Bosanske riječi, Društva pisaca BiH, Poslovnog udruženja izdavača i knjižara BiH i dr.

Zilhad Ključanin se aktivno bavio izdavaštvom i novinarstvom, te je uređivao listove: Književna revija, Ljiljan i Bošnjak. Član je Društva pisaca BiH i ima status slobodnog umjetnika.

 

JP Kulturni centar Bar