Barski ljetopis – Autorsko veče Branka Banjevića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 
 

Prvo autorsko veče u književnom segmentu Barskog ljetopisa, koji se i ove godine održava pod sloganom Pasaži iz Bara, posvećeno je crnogorskom pjesniku, istaknutom kulturnom i intelektualnom posleniku Branku Banjeviću. Program će biti  upriličen u subotu, 20. jula sa početkom u 21:00h, na kultnom mjestu festivalskih literarnih dešavanja-platou ispred Dvorca kralja Nikole. Moderator književne večeri je Novica Samardžić, publicista-kulturolog i generalni sekretar Matice crnogorske, a kao spona između učesnika i prisutnih biće uvodna priča Mile Čordašević, urednice ovog dijela Festivala.

Branko Banjević, doskorašnji predsjednik Matice crnogorske, jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, te predsjednik Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika, nesporno pripada plejadi najvećih boraca za crnogorsku suverenost i dostojanstvo njene kulture. Rođen je u Pješivcima (opština Nikšić), a nakon završenog beogradskog Filozofskog fakulteta radio je kao novinar i profesor u Nikšiću i Beogradu. Od 1964. godine živi u Podgorici, gdje je obavljao čelne funkcije izdavačke djelatnosti u Grafičkom zavodu i Pobjedi. Godine 1989. je otpušten sa posla; kraće vrijeme je radio u Montexu, a potom je penzionisan.

Na književnoj sceni prisutan je od omladinskih dana, pa je prvu pjesmu objavio kao gimnazijalac u Omladinskom pokretu na Cetinju. Autor je više poetskih zbirki: Napuklo sunce (1966), Gavran hrani Crnu Goru (1972), Tica ili jama (1978), Rđosano sonce (1984), Balšine pjesme (1998), a poema Glasovi publikovana je u dva izdanja (1993, 2002). Za njega književni kritičari kažu da je pjesnik po biću, a pored poezije piše i književno-istorijske eseje, koji se odlikuju misaonošću, visokom estetikom i utemeljenom kritikom. Priredio je brojna izdanja crnogorskih pisaca, kao i antologijske izbore pojedinih perioda književnosti, crnogorskih tužbalica i međuratne poezije, a među njima se posebno izdvaja Antologija moderne crnogorske poezije u pet tomova. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

 

JP Kulturni centar Bar