Barski ljetopis-Autorsko veče Milice Kralj

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 
 

U petak, 26. jula sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u okviru XXVI Festivala Barski ljetopis i književnog segmenta pod sloganom Pasaži iz Bara, održaće se autorsko veče Milice Kralj – poetese, esejistkinje i književne kritičarke iz Podgorice. Njen stvaralački opus, nakon uvodne riječi urednice programa Mile Čordašević, biće predstavljen kroz razgovor sa novinarom i književnikom iz Bara Milanom  Vujović.

Milica Kralj je rođena u selu Kamenare kod Kruševca i već duže vrijeme je prisutna na savremenoj književnoj sceni Crne Gore. Autorka je sedam objavljenih pjesničkih knjiga naslovljenih: Dveri, Od svjetlosti svjetlost, Ljudsko meso, Nebom rasla bijela crkva, Zasijah lan, Ikona Grdana i Lepi Jovan.  Priredila je antologiju svjetskog i srpskog ljubavnog pjesništva Zaplamti sa usana ruže i panoramu savremenog pjesništva žena Crne Gore Snevne Evine kćeri. Publikovala je i knjigu eseja o pjesnicima samoubicama Majstori smrti i temat Savremena srpska poezija u Crnoj Gori. Književne kritike objavljuje u periodičnim publikacijama, a pjesme su joj zastupljene u poetskim antologijama.

Dobitnica je nagrada: Marko Miljanov, Pečat Unireksa, Zlatno galebovo pero i Radovan Zogović. Urednica je tribine Mikrokozma, koju organizuje Društvo članova Matice srpske u Crnoj Gori.

 

JP Kulturni centar Bar