Barski ljetopis – Autorsko veče Miodraga Tripkovića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

U četvrtak, 14. avgusta, sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održaće se, u sklopu ovogodišnjeg Barskog ljetopisa i književnog segmenta Pasaži iz Bara, autorsko veče posvećeno  stvaralaštvu dugogodišnjeg novinara Miodraga Tripkovića-jednog od najznačajnijih književnih stvaralaca  Crne Gore, pjesnika, esejiste i pripovjedača koji se preko četiri decenije bavi pisanjem. Njegov sagovornik i moderator programa je Milan Vujović, novinar i književnik iz Bara, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica Festivala.

Miodrag Tripković je rođen u Podgorici, gdje i danas živi. Poeziju je počeo pisati još kao dječak, a kao gimnazijalcu su mu stihovi i objavljivani. Književni prvijenac mu je pjesnička zbirka naslovljena Potom otići, koja je štampana 1970. godine, a do sada je objavio nekoliko poetskih knjiga: Kasni ždral, Pesme Heba Hiperiona (stare i nove pjesme), Angel mi u vrtu peva, Suze i mastilo (autorski izbor poezije i književnih komentara) i Plava šuma (pjesme za djecu). Velika tema njegove poezije je ljubav, pa za njega kažu da je aleksandrijski pjesnik s dušom, pjesnik osobenog lirskog glasa, pjesnik „tišine i krika“. Po ocjeni književne kritike, Tripković je najveći crnogorski neosimbolista i stvaralac koji živi za umjetnost, etiku i estetiku književnog ostvarenja. Prevođen je na više evropskih jezika i zastupljen u brojnim antologijama savremene književnosti. Pored poezije, prepoznatljiv je po otmenom i ironičnom rukopisu u proznim djelima različite žanrovske forme (eseji, zapisi, kratke priče, književni komentari i polemike) objavljenim  u  knjigama naslovljenim : Doručak na Adi, Pandorina kutija, Heliogabal, Krv pjesnika, Kapija Podgorice, Tolje Patkaš

Za svoj novinarski i književni rad, Miodrag Tripković je dobio mnoge značajne nagrade i priznanja: Marko Miljanov-nagrada Udruženja književnika Crne Gore, nagrada Vitomir Nikolić (za cjelokupnu liriku), nagrada Mihailo Lalić, Nagrada za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore, Gračanička povelja, Vidovdanska povelja, Ogledalo srpsko i dr.