Barski ljetopis – Književni program: Crnogorsko iseljeništvo u savremenoj literaturi

 

Barski ljetopis - znak 152

 

Književni segment ovogodišnjeg, XXVI po redu Festivala Barski  ljetopis završava se u utorak, 20. avgusta, kada će se, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21:00h, upriličiti razgovor na temu Crnogorsko iseljeništvo u savremenoj literaturi, sa posebnim osvrtom na knjigu tekstova Nikole Petanovića naslovljenoj po njegovom časopisu Crnogorsko ogledalo (Montenegrin Mirror).

Gordan StojovicO ovoj aktuelnoj problematici današnje Crne Gore i njenoj ekonomskoj i kulturnoj saradnji sa dijasporom govoriće publicista i dugogodišnji strasni i neumorni istraživač crnogorskog iseljeništva i prilika u Južnoj Americi – Gordan Stojović, direktor Direkcije za dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore. Iako darovit pjesnik, Stojović iza sebe ima nekoliko objavljenih knjiga i stručnih publikacija iz oblasti izučavanja crnogorske dijaspore, među kojima su i naslovi: Crnogorci u ArgentiniImenik, Crnogorska emigracija u Argentini, Moja Latinska Amerika, Crnogorci u Južnoj Americi (koautor sa Marjanom Mašom Miljićem), a prikupio je građu i priredio za štampu knjigu Crnogorsko ogledalo, za koju je napisao opširan pogovor naslovljen Nikola Petanović-borac za slobodnu Crnu Goru. Riječ je o zbirci djela Nikole Petanovića (Crmnica, 1892-San Francisko, 1932) koja, pored publicističkih tekstova objavljenih u časopisu Crnogorsko ogledalo, proglasa, predavanja, analiza i ideja za koje se borio, sadrži i dio pjesama iz knjige „Ponos života“, dok je drama „Troslavia“ prenešena u cjelosti. U žiži Stojovićevog interesovanja je upravo biografija i rad ovog intelektualca, književnika, publiciste i ideologa, pripadnika stare emigracije i jednog od najznačajnijih ličnosti crnogorske dijaspore, koji je život posvetio borbi za obnovu crnogorske državnosti i time udario temelje modernom crnogorstvu u SAD.

Moderator književne večeri je mr Ivan Jovović, predsjednik barskog ogranka Matice crnogorske, a uvodničarka u program Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Festivala.

 

JP Kulturni centar Bar