Barski ljetopis – Književni program – Vanja Bulić

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

U srijedu, 06. avgusta u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u okviru književnog segmenta XXVII Barskog ljetopisa, gostuje Vanja Bulić – doajen srpskog novinarstva sa dugogodišnjim uredničkim stažom, publicist, istaknuti TV stvaralac, scenarist i osvjedočeni pisac bestselera. Njegovo autorsko književno veče moderiraće Radmila Bulatović – prof. književnosti i bibliotekar savjetnik, direktor Festivala humora za djecu u Lazarevcu i recenzent preko dvije stotine objavljenih knjiga. Prisutne će u program uvesti Mila Čordašević, urednica Barskog ljetopisa.

Vanja Bulić rođen je u Kumanovu, a od 1952. godine živi u Beogradu. Imao je rok sastav, igrao je odbojku, a cio svoj radni vijek proveo je u novinarstvu – pisanom i elektronskom. Pisao je u gotovo svim prestižnim listovima druge Jugoslavije, a zlatni period je doživio kao urednik Duge. Kao TV stvaralac je uradio više od dvije i po hiljade jednočasovnih emisija, a bio je scenarista i tri TV serije: Jugovići (1988, RTS), Drugo stanje (2006, BK televizija) i Javlja mi se iz dubine duše (2007, TV Košava). Koscenarista je filma Lepa sela lepo gore i scenarista filma Drugo stanje. Radio je i dokumentarne filmove. U domenu beletristike, objavio je zbirke priča:  Kako sam gajio blizance, Sto bisera, Istorija u krevetu i Muškarac u izvesnim godinama, kao i  romane: Tunel – lepa sela lepo gore, Ratna sreća, Zadah belog, Vrele usne, Parada strasti, Drugo stanje, Oko otoka Šole. U čitalačkoj javnosti slovi  kao srpska verzija Den Brauna, a njegovi akcioni istorijski trileri naslovljeni: Jovanovo zaveštanje (15 izdanja), Simeonov pečat (12 izdanja) i najnoviji Dosije Bogorodica (8 izdanja) nimalo ne zaostaju za svjetskim hitovima. Napisao je i romansirane biografije glumaca Petra Božovića i Marka Nikolića.

Vanja Bulić je svestrani stvaralac i višestruko nagrađivan novinar britkog pera sa sjajnom karijerom, koji u svojim tekstovima razobličava društvene pojave i razbija tabue, a u književnim djelima je majstor da, kombinovanjem legendi i istine,  ispriča dobru priču. Član je Udruženja književnika Srbije.