Barski ljetopis – Književno veče Igora Marojevića

 

 

Autorsko književno veče Igora Marojevića

 

U književnom segmentu Pasaži iz Bara, na XXV festivalu Barski ljetopis, svoje autorsko veče imaće i srpski književnik, esejista, prevodilac i urednik  Igor Marojević, koji je izvjesno vrijeme živio u Baru, a sada je nastanjen u Zemunu. Program posvećen njegovom stvaralaštvu biće upriličen u nedjelju, 22. jula sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

Igor Marojević je rođen u Vrbasu, a diplomirao je srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje radi kao urednik edicije Meridijan u izdavačkoj kući Laguna. Slovi kao već afirmisani pisac mlađe generacije koji je već petnaest godina prisutan na srpskoj književnoj sceni i dobitnik je nekoliko inostranih književnih stipendija. Do sada je objavio šest romana naslovljenih: Obmana Boga, Dvadeset četiri zida, Žega, Šnit, Parter i Majčina ruka i svi su doživjeli više izdanja, a neki od njih su i nagrađivani. Autor je i dvije zbirke priča: Tragači i Mediterani, kao i tri drame: Nomadi, Tvrđava Evropa i Bar sam svoj čovjek. Nedavno mu je izašla iz štampe knjiga Kroz glavu, koju čine  dnevno-politički eseji  objavljivani u domaćim i inostranim, pisanim i elektronskim listovima i časopisima.  Djela su mu prevedena na jedanaest stranih jezika, a on sam prevodi i govori španski, engleski i katalonski jezik… Po nekim književnim kritičarima, Marojević je začetnik tzv. krtog realizma, a odlikuje ga književna zrelost u jeziku, elegantna ironija i gotovo neprimjetan sentimentalizam, jer piše pitko, žestoko i sa puno strasti. Najnoviji roman Majčina ruka, promovisan dvadesetak puta, njegov je najzreliji roman do sada objavljen i sastavni je dio budućeg petoknjižja Etnofikcija, koje čine i romani: Žega i Šnit. U planu mu je i publikovanje knjige pod naslovom Mi, Beograđanke, koja je istovremeno zbirka priča i roman… Član je Srpskog i Katalonskog PEN centra i jedan od osnivača Srpskog književnog društva.

Razgovor sa Marojevićem vodi Nenad Župac, književni kritičar, prevodilac, priređivač i jedan od urednika u izdavačkoj kući Laguna, a program će uvodnim slovom otvoriti Mila Čordašević.