Barski ljetopis – Književno veče Ksenije Popović Ivanišević

 

 

Autorsko književno veče Ksenije Popović Ivanišević

 

Učešće savremenih crnogorskih pisaca u književnom programu Pasaži iz Bara na jubilarnom Festivalu Barski ljetopis otvara Ksenija Popović Ivanišević, prva žena-romanopisac u Crnoj Gori. Njeno autorsko veče će se održati na platou ispred Dvorca kralja Nikole u četvrtak, 26. jula u 21:00h.

Ksenija Popović je rođena u Podgorici, a odrasla u Italiji i SAD. Diplomirala je engleski i španski jezik i književnost na Katoličkom Univerzitetu u Milanu. Bila je Prvi Sekretar u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Madridu; nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore postaje diplomata u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova, a potom obavlja dužnost Prvog Sekretara u Ambasadi u Rimu. Danas živi i radi u Danilovgradu… Tekstove počinje da objavljuje početkom 90-ih kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda, a radila je i kao novinar na televiziji IN. U svijetu literature bljesnula je romanom-prvijencem Dječak iz vode, koji je napisala sa osamnaest godina, a publikovala tek 2004. godine, kada je postao naprodavaniji roman u Crnoj Gori. Knjiga je osvojila prestižnu nagradu Isidorinim stazama, koja se dodjeljuje za najbolji ženski roman, a po njenim motivima crnogorska rediteljka Marija Perović snimila je film Gledaj me. Ove godine, u izdanju podgoričke Nove knjige, izašao joj je iz štampe zanimljiv roman naslovljen Uspavanka za Vuka Ničijeg, koji tematizuje problem djece lišene roditeljskog staranja. Knjiga je već imala nekoliko promocija i dobro je primljena, kako kod čitalaca tako i kod književne kritike. Nominovana je za nagradu Meša Selimović, a sama autorka ju je prevela na engleski jezik… Ksenija  Popović je bila dio uređivačkog tima IK Nova knjiga u publikovanju monografije Crna Gora-zemlja legendi 2007. godine, a iste godine je objavila Gramatiku italijanskog jezika. Potpisuje se i kao autorka bloga Nedovršena rečenica.

Sagovornik Ksenije Popović u Baru je književnik Đuro Radosavović, u javnosti poznat po romanu Budva, bagra i blud, kao i brojnim kratkim pričama, a uvodničarka u program je Mila Čordašević.