Barski ljetopis – Milisav Popović – autorsko književno veče

 

Autorsko književno veče Milisava Popovića

 

Jubilarni festival Barski ljetopis će, u okviru književnog programa Pasaži iz Bara, ugostiti Milisava Popovića, mladog i priznatog književnika i kolumnistu iz Nikšića, uz čije ime često stoji odrednica crnogorski, odnosno balkanski Tolkin. Autorsko veče posvećeno njegovom stvaralaštvu održaće se u ponedjeljak, 30. jula sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

Milisav Popović je po obrazovanju diplomirani politikolog koji je na beogradskom Fakultetu političkih nauka studirao na katedri za međunarodne odnose i diplomatiju. Na nivou balkanskih univerziteta završio je specijalističke studije u oblasti rigidne i primijenjene psihologije i postao prvi profiličar na prostoru tadašnje Srbije i Crne Gore. Povratkom u Crnu Goru počinje da radi u struci, najprije u Ministarstvu inostranih poslova, a potom kao savjetnik gradonačelnika Podgorice za evropske integracije. Bio je i vršilac dužnosti  direktora Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici… Svoju poziciju na književnoj sceni, Popović gradi isključivo vlastitom osobenošću i umjetničkim kvalitetom objavljenih djela. U žižu književne javnosti izbio je u julu 2008. kada mu je, u izdanju beogradske Lagune, iz štampe izašao roman-prvijenac naslovljen Zaboravljena gora: Mitska bića Crne Gore. Riječ je o prvoj knjizi epske fantastike u našoj književnosti, koja je vrlo brzo postala bestseler. U novembru iste godine, Popović je u Sofiji ovjenčan međunarodnim priznanjem Orfejeva lira za prozu na istoimenoj manifestaciji koju organizuje Akademija za evropsku književnost i kulturu. Laureat je i Državne nagrade Wild Beauty za najboljeg autora u 2009-oj, a iste godine Zaboravljena gora je ušla u uži izbor za nagradu Miroslavljevo jevanđelje i nagrađena na takmičenju za Najbolju knjigu u Crnoj Gori u izboru gledalaca TV Atlas. Prošle godine, u izdanju podgoričke kuće Gligorije Dijak, objavljena mu je knjiga Pred buđenje,  koja sadrži četrdesetak priča prerađenih iz njegove veoma čitane i popularne kolumne Zalogaj za dušu. Popović piše kolumne i stručne tekstove za mnoge domaće i inostrane listove i časopise, a njegov esej o Crnoj Gori publikovan je u specijalnom izdanju Nacionalne geografije iz Vašingtona.

Sa autorom će u Baru razgovarati Natalija Đaletić, diplomirani filolog opšte književnosti i teorije književnosti iz Nikšića, a uvodno slovo će održati Mila Čordašević, urednica književnog programa.