Barski ljetopis – Najava programa za petak, 12. i subotu, 13. avgust 2016. godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Petak, 12. avgust

21:00h

Dvorac kralja Nikole
Autorsko veče: Obrad Nenezić (Nikšić)
moderator: Vanja Kovačević (Podgorica)

 

Obrad Nenezić – crnogorski pisac, dramaturg, scenarista, pozorišni i filmski autor

Autor je nekoliko knjiga poezije, drama i romana, od kojih je posebno zapažen najnoviji roman „Osmijeh za Mariju Mihailović“ (2015), kao i brojnih kratkih igranih filmova, pozorišnih predstava i dramskih tekstova izvođenih na scenama. Poezija i drame su mu prevođene i zastupljene u više antologija, a kao dramski pisac i scenarista je nagrađivan. Naučne radove objavljuje u domaćim i inostranim časopisima, zbornicima i na internetu. Živi i stvara kao slobodan umjetnik u Nikšiću. Doktorand je Teorije dramske umjetnosti, kulture i medija na FDU u Beogradu, gdje je i diplomirao dramaturgiju.

Moderator -Vanja Kovačević – pozorišni, filmski i književni kritičar; publicista i novinar; selektor i medijator brojnih književnih manifestacija; član redakcije za kulturu u RTCG.

Uvodničar večeri-Mila Čordašević, selektor književnog programa ”Barskog ljetopisa”

22:00h

Dvorac kralja Nikole
Duo:  Novak Pavličić, klavir;  Igor Pejović, violina

U petak, 12. avgusta u 22h u Sali Dvoraca kralja Nikole koncert će održati duo Novak Pavličić (klavir) i Igor Pejović (violina)

 

Novak Pavlicic klavir i Igor Pejovic violina

 

Novak Pavličić – pijanista, rođen 1987. godine u Benkovcu. Završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Magistarirao je 2014. godine u klasi profesora Pjera Reaka na prestižnoj ESMUC u Barseloni.

Novak je učestvovao na mnogobrojnim državnim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije prve nagrade sa takmičenja u Šapcu (Srbija) 2002., 2003., 2004. i 2005. godine, zatim prva nagrada na takmičenju Vojislav Vučković u Beogradu, treća nagrada Frederik Šopen u Rimu, kao i treća nagrada i nagrada publike na prvom Međunarodnom pijanističkom takmičenju MANJA u Podgorici, 2015. godine.

Vodeći se željom ka stalnom usavršavanju ostvario je saradnju sa vodećim pijanistima i pedagozima na brojnim majstorskim kursevima i to: Vladimir Ovčinjikov, Natalija Trul, Klaudio Martinez Menez, Emanuel Krasovski, Vladimir Viardo i Dmitri Baškirov. Nastupao je širom zemlje uključujući turneje po Italiji, Francuskoj, Španiji i Švedskoj.

Igor Pejović – violinista, rođen u Podgorici 1995. godine. Sa 18 godina završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi prof. Mirana Begića, sa najvecim ocijenama. Sada je student druge godine specijalističkih studija na Konzervatorijumu „Richard Wagner“ u Beču, u klasi jednog od vodećih pedagoga Evrope prof. Igora Petruševskog. Usavrsavao se na brojnim majstorskim kursevima i seminarima kod eminentnih profesora violine u svijetu, kao što su Irina Jasvili, Zoran Milenković, Andrej Kurti, Michael Kopelman, Grigorij Krasko…

Dobitnik je mnogobrojnih najvećih nagrada i priznanja. Dva Laureata na Akademskom takmičenju ‘’Manja Vulić – Radulović 2012. i 2013. Četiri Specijalne nagarade 2004. 2006. 2008. 2010. i Zlatna lira 2002. na Muzičkim festivalima mladih Crne Gore. Prvo njesto na Medjunarodnom muzičkom festival u Italiji 2011. i druge mnogobrojne nagrade za solističko, kamerno i orkestarsko izvodjenje. Učesnik na velikom broju muzičkih festivala i koncerata u zemlji i inostranstvu.

 

Subota, 13. avgust

22:00h

Ljetnja pozornica Doma kulture
“Narodno pozorište”-Užice
predstava „Boing, boing“Mark Gamoleti;
komedija-drama-ansambl predstava
režija Slobodan Ljubičić;

igraju: Andrijana Simović, Dijana Karaičić, Biljana Prokić, Danica Ljubičić, Hadži Nemanja Jovanović i Branislav Ljubičić

 

Predstava Boing Boing

 

Prema poznatoj tv noveli švajcarskog televizijskog, pozorišnog i filmskog pisca Marka Kamoletija (1923-2003), Milan Bogosavljević i Slobodan Ljubičić uradili su odličnu adaptaciju, napravivši pozorišni komad u koje su smestili posrbljene likove, Dragojla i Mirčetu.

Dragojlo je  čovek na tzv. privremenom radu, u Parizu. Upoznao je tri stjuardese, Amerikanku, Francuskinju i Njemicu, sa kojima paralelno živi. Uspijeva to zahvaljujući činjenici da njih tri imaju različite redove letenja. Što se dešava kada one promijene red letenja i nađu se u istom trenutku u Parizu. Na sve to Dragojlu u posetu dolazi rođak Mirče sa sela. Nastaje neopisivi haos…

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 12 =