Barski ljetopis – Predstava „Ženidba Maksima Crnojevića“

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

U ponedjeljak  21. jula na Ljetnjoj pozornici u Starom Baru sa početkom u  22,00h biće prikazana predstava „ŽENIDBA MAKSIMA CRNOJEVIĆA“ u adaptaciji istoimenog epa i režiji: Hose Enrike Lopez (Meksiko), Gojko Čelebić;

Meksički dramaturg i fololog, Hose Enrike Lopez, i Gojko Čelebić, preveli su u cjelini ep Ženidba Maksima Crnojevića s kraja 18. vijeka, od Starca Milije Kolašinca, i postavili ga na pozorišnim daskama za 10 glumaca. Kostime, muziku, dizajn i ostalo potpisuje kolektiv: Bojana Peković, Mirko Pejatović, Pero Dubanek, Vuk Čelebić, Kouto Karion, Marko Pejatović i Zoran Trojanović.

Ova eksperimentalna inscenacija, koja se bavi reorganizacijom pozorišnog mišljenja kroz muziku i vrijeme, nazvana je „guslarska opera“ jer se, kao i tekst predstave, zasniva na  instrumentu koji je čitavu jednu književnost (epiku) držao vitalnom stoljećima.

Novo viđenje dvojice pokretača ovog žanrovskog istraživanja, međutim, realizuje postmodernu inscenaciju. Tekst Milijinog Maksima, koji su njemački savremenici ubrajali u sam vrh svjetske epske književnosti, izvodi se, i čak pjeva uz gusle, djelimično na španskom (uz prevod). Tekst originala ostvaruje se u slavnoj dramskoj situaciji: zamjena dvojice mladoženja i, na kraju, njihova zajednička nevjesta, koja ih natjera na ubistvo a nebrojene svatove na građanski rat.

Ključ ove pozorišne predstave nalazi se u dvjema epohama. Jedna leži na prelomu 18. vijeka, barokna, spektakularna, epska. Druga takođe ima iste odlike spektakla, zamaha, širine, muzičkog glamura i slike masovnog zločina: to je Holivud danas, „holivudizovani“ svijet. Razlika je u tome što autori, u jednoj eksperimentalnoj predstavi, skromne crnogorsko-meksičke produkcije, nisi mogli, ni htjeli, da prave „samo jednu milionitu holivudsku kopiju“, kako je  slikovito rekao Enrike Lopez, već svoju viziju reorganizacije vječnog pozorišnog mišljenja.