Barski ljetopis – Program 07. – 10. avgusta 2015. godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

PETAK, 07.08. u 21:00
Galerija „Velimir A. Leković“
Izložba skulptura Miodraga Šćepanovića

Rapsodija u kamenu Miodraga Šćepanović
„…Ljepota kamenih formi, kojoj ne treba tumač i prevodilac, već oko otvoreno za poglede-iznutra jednako koliko i za ekstrovertna zaranjanja u oblikovni svijet. Prirodna boja vulkanskog kamena poput tkanog vela prekriva formu i jasno likovno razdvaja, detalje portreta, akata, animalnih oblika…”
Miodrag Šćepanović -vajar, rođen 21.10.1953 godine u Kolašinu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kolašinu. Diplomirao je na fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine u Beogradu. Član je ULUCG-a od 1990. godine. Član je udruženja “Jeseni salon” Pariz od 2008. godine.
Od 1990. godine imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Nagrade:
1983 Fakultet likovnih umetnosti Beograd
2003 ULUCG “Lubarda, Stijović, Milunović”, Podgorica
2006 Prva nagrada za skulpturu “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu 2006. za skulpturu “Opasne sjenke”.

 

PETAK, 07.08. u 22:00
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Pozorišna predstava„Život je čudo“

Tekst:Ivica Ivanišević
Režija i izvođenje: Siniša Popović
Teatar „Rugantino“ Zagreb

“Monodrama koja govori o umijeću radovanja životu. Njen junak samo je na prvi pogled sit svega, on je zapravo gladan, on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on želi i dalje svjedočiti čudu života.”
Izmiren sa sudbinom i svijetom prostodušni Splićanin Fabijan pripovijeda o odrastanju u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, životu tokom fašističke okupacije…

 

SUBOTA, 08.08.u 21:00
plato Dvorca kralja Nikole
Autorsko književno veče Spasoje Bajović (Nikšić)

Spasoje Bajović-crnogorski pjesnik-
Autor je pet objavljenih zbirki pjesama sa prepoznatljivim i rafiniranim lirskim izrazom. U njima dominira zavičajni motiv i odlikuje ih izrazita simbolika, posebno u najnovijoj pjesničkoj knjizi „Prsten magle“. Dobitnik je nagrade za poeziju „Vito Nikolić“.
Živi u Nikšiću i obavlja administrativne poslove u „Željezari“.

Moderator Ana Pejović-mr crnogorskog jezika i književnosti; pjesnikinja čije su pjesme nagrađivane; objavljuje naučne radove iz montenegristike; urednica
književnih programa u Nikšiću.

 

SUBOTA, 08.08.u 22:00
Dvorac kralja Nikole
koncert Novak Pavličić-klavir

Novak Pavličić -crnogorski pijanista. Završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Dobitnik je brojnih internacionalnih nagrada među kojima su četiri prve na takmičenju u Šapcu (2002-2005), zatim prva na takmičenju ,,Vojislav Vučković” u Beogradu i treća na takmičenju ,,Frederik Šopen” u Rimu. Svira repertoar od barokne do savremene muzike.

 

NEĐELJA, 09.08. u 22:00h
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Pozorišna predstava„Derviš i smrt“

Tekst: Meša Selimović; režija: Elver Škiljo
Glumci: Danijel Kovačević, Nusmir Muharemovići
Teatar Zenica

Pozorišna predstava „Derviš i smrt“ je duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, a u kojoj igraju samo dva lika – Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

 

PONEĐELJAK, 10.08. 21:00
Plato Dvorca kralja Nikole
Autorsko književno veče Tanja Stupar Trifunović (Banja Luka)

Tanja Stupar Trifunović–prof. srpskog jezika i književnosti i jedno od najpoznatijih imena savremene bosanskohercegovačke književnosti-
Piše poeziju, prozu, kolumne i književnu kritiku. Objavila je četiri knjige pjesama, knjigu priča i roman „Satovi u majčinoj sobi“, koji je ove godine nominovan za nekoliko nagrada, među kojima je i uži izbor za prestižnu NIN-ovu nagradu. Poezija joj je zastupljena u brojnim antologijama, prevođena na sedam jezika i višestruko nagrađivana u zemlji i inostranstvu.
Živi u Banja Luci, uređuje časopis „Putevi“ i radi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Moderator Milica Vukmanović Jovanović-crnogorska poetesa; autorka nekoliko objavljenih pjesničkih knjiga; učesnica brojnih književnih manifestacija u zemlji i regionu.

 

PONEĐELJAK, 10.08. u 22:00
plato Dvorca kralja Nikole
Film„Moj otac i moj sin”-drama

“Moj otac i moj sin” Sedmogodišnji Deniz, čija je majka preminula rađajući ga uoči izbijanja vojnog puča 1980. godine, sa svojim ocem Sadikom kreće na put prema farmi djeda Husejina kojeg će prvi put vidjeti. Husejin Efendi se, naime, odrekao sina saznavši za njegovo političko djelovanje, no Sadik se mora rastati od svog sina te se vraća kući, kako bi ga povjerio na skrb djedu…

 

PONEĐELJAK, 10.08. u 22:00
Ljetnja scena u Virpazaru
Pozorišna predstava„Derviš i smrt“

Tekst: Meša Selimović; režija: Elver Škiljo
Glumci: Danijel Kovačević, Nusmir Muharemovići dr.
Teatar Zenica