Barski ljetopis – Program za 18., 19. i 20. jul 2015.godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

SUBOTA, 18. JUL 

Bar - Dvorac kralja Nikole21h – plato Dvorca kralja Nikole  – autorsko književno veče Ljubomira Mudreše (Podgorica)
Moderator: Vesna Šoškić (Bar)

Ljubomir Mudreša-crnogorski pjesnik, romansijer i novinar

Od 1972 godine kada mu se pojavila prva zbirka pjesama “SUZE” objavio je 11 pjesničkih knjiga i dva romana. Član je brojnih asocijacija: Matice crnogorske, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Crnogorskog PEN centra, Društva crnogorskih novinara…

 

NEĐELJA, 19. JUL  

Dom kulture Bar - Ljetnja pozornica22h – Ljetnja pozornica Doma kulture, predstava “Juče sam se sjetio plave” (Dramski studio Novi život, Zagreb)

U pitanju je predstava slabovidnih i slijepih glumaca (Barski ljetopis 2015). Ova predstava se pita kuda ide društvo u kojem se sljepoća smatra najgorim mogućim invaliditetom u situacijama kad slijepu osobu vidimo na ulici, kad bismo je trebali primiti na posao ili joj omogućiti školovanje, ali i kada društvo treba pripomoći i osigurati određene koristi, tada je to jedva invaliditet, tada je to skoro ugodan i privilegovan život koji ne zaslužuje ni asistenta, a podrška za kompenzaciju troškova prouzrokovanih sljepoćom svodi se na milostinju.

”Jučer sam se sjetio plavetekst i režija: Petra Radin, pokret i koreografija: Staša Zurovac, kostimograf: Katarina Radošević Galić, scenograf: Mario Mišković, izvode: Dajana Biondić, sa psom Zdenkom, Suzana Bliznac, Milenko Zeko, Vojin Perić, Loris Pilav.

 

PONEĐELJAK, 20. JUL

Bar - Dvorac kralja Nikole21h – Plato Dvorca kralja Nikole, Autorsko književno veče Katarine Sarić (Budva)
Moderator: Stanka Rađenović (Podgorica)

Katarina Sarić – profesorka književnosti i filozofije; mr socijalne politike i socijalnog rada.

Piše poeziju, kratke priče i romane. Autorka je romaneskne trilogije „CALIGAT IN SOLE“ koju čine naslovi: „S one strane svjetlosti“, „Tamna strana mjeseca“ i „San ozvjezdanih očiju“.

U njima dominiraju ženski likovi koji pokušavaju da se izbore za mjesto pod suncem.

Živi u Budvi i Cetinju i radi kao slobodna umjetnica.

 

Stari Bar - Ljetnja pozornica - 222h – Ljetnja pozornica Stari grad Bar, folklor “Spičanska svadba” KUD „Jedinstvo“, Bar

Asistent  Ognjen Vučević, umjetnički rukovodilac KUD “Jedinstvo”, korepetitori pjesama su Jakup Mehmedović i Marijana Kankaraš, i sve pjesme izvode se autentično, kako su bile pjevane i vjekovima unazad.Ovaj običaj je u cjelosti autohton i autentičan kulturni kapital Spiča. Pored tradicionalnih vrijednosti ‘Spičanska svadba’ ima i umjetnički značaj. O njenom umjetničkom dojmu svjedoče brojna priznanja sa festivala na kojima je u prošlosti izvedena.