Bijelo Polje – izložba Toma Pavićevića

 

 

U ponedjeljak, 24. septembra u 19 časova u Centru za kulturu Bijelo Polje biće otvorena izložba slika Toma Pavićevića iz ciklusa „Doručak na travi“.

 Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Bijelo Polje.

Tomo Pavićević je rođen je 1952. godine u Titogradu. Završio je Pedagošku akademiju u Nikšiću. Član je ULUCG-a od 1978. godine. Živi i radi u Podgorici. Imao je dvadesetpet samostalnih a učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za svoje stvaralaštvo, između ostalih i: Nagrade Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore za (1990), Nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“, na Tradicionalnoj izložbi ULUCG (1996), Nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“, na Tradicionalnoj izložbi ULUCG (2010).

„Postavlja se pitanje kakav je zapravo erotski svijet koji se rađa iz pera i kičice Toma Pavićevića? Njegovi crteži na apliciranoj medicinskoj papirnoj gazi (kojom postiže teksturu japanskog papira), i slike u ulju, predstavljaju zaokruženu cjelinu, sa likovima bez identiteta koji se morfološki ponavljaju i rađaju iz jedinstvenog misaono-osjetilnog jezgra. Na njima je predstavljen čin sjedinjavanja različitih polova, ili putene ženske figure, eksplicitan motiv njegovog likovnog „erotizma“, zapisala je o stvaralaštvu Toma Pavićevića istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković u knjizi „Individualne likovne poetike“.

Izložbu, koja će trajati narednih 15 dana, otvoriće Marina Čelebić, muzejski savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA POČETNU STRANICU KATALOGA