Bijelo Polje – Otvorene Ratkovićeve večeri poezije

 

Ratkoviceve veceri poezije

Pavle Goranović, ministar kulture otvorio je juče 46. izdanje Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju.

Ratkovićeve večeri poezije, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

 

Ratkoviceve veceri poezije - 1

 

Ministar Goranović je na otvaranju kazao da Ratkovićeve večeri imaju svojevrsnu misiju čuvanja pjesničke riječi. “Kada se uzme u obzir da su posljednjih godina najznačajniji književnici iz regiona rado dolazili u Bijelo Polje, onda postaje jasno koliko smo dužni da ovu pjesničku svetkovinu podržimo.” kazao je ministar Goranovic, dodavši da prepoznatljiva energija i svijest o važnosti kulture u Bijelom Polju obavezuju na još značajniju podršku.

“Crna Gora, u duhovno intrigantnoj dolini Lima, zahvaljujući Ratkovićevim večerima poezije, ima danas svojevrsnog čuvara bogatog kulturnog nasljeđa jednog prostora koji nas je vjekovima darivao čudesnim ličnostima i događajima. Ta dostignuća predstavljaju same vrhove crnogorskog stvaralaštva, a njihove univerzalne poruke ulivaju se i u druge predjele” rekao je na otvaranju ministar Goranović.

 

Ratkoviceve veceri poezije - Pavle Goranovic

 

Ratkovićeve večeri poezije se održavaju od 3. do 5. septembra, a tokom tri festivalska dana realizuje se 25 programa posvećenih pjesnicima i njihovom stvaralaštvu.

Austrija je zemlja gost ovogodišnjeg izdanja, dok su specijalni gosti 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju glumac Rade Šerbedžija i dobitnica Gonkurove nagrade Jakuta Alikavazović.

 

Ratkoviceve veceri poezije - Rade Serbedzija - 1

 

Nagradu “Risto Ratković” ove godine su podijelili Lana Derkač iz Zagreba, za knjigu pjesama „Posvajanje neba“ u izdanju Hrvatskog društva pisaca i Tatjana Bijelić iz Banja Luke za knjigu „Karta više za pikarski trans“ u izdanju Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ – Kreševo.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =