Bijenale crnogorskog teatra – predstava “Bio je lijep i sunčan dan”

 

 
 

U utorak 16. oktobra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, za kraj Bijenala crnogorskog teatra,  biće izvedena predstava „Bio je lijep i sunčan dan“, rediteljke Tanje Miletić Oručević, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS iz Sarajeva. Dramaturg predstave je Dubravka Zrnčić-Kulenović, kostim i senografiju je osmislila Lejla Hodžić, muziku Nedim Zlatar. U predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Predstava je bazirana na dokumentarnoj građi kroz priče o sjećanjima građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine i opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švajcarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana – “Network for Participative Cultures of Remembrance”.

Dino Mustafić, umjetnički direktor MESS festivala o predstavi je rekao: “Postoje priče koje se moraju ispričati, koje su važne poput toga da morate popiti čašu vode, nekako mi se činiti i da je priča o 2. maju u Sarajevu upravo takva. Morala je biti ispričana. Ovo je jedno viđenje tog dana, koji je bio početak možda nekog novog iskustva i svojevrsni kraj jednog djetinjstva, mladosti te nada i iluzija da u svom iskustvu nikada nećemo imati rat.”