Bijenale crnogorskog teatra – predstava “Nesporazum”

 

U ponedjeljak 15. oktobra, u okviru Bijenala crnogorskog teatra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena  predstava „Nesporazum“, Albera Kamija, u režiji Veljka Mićunovića. Predstava koje je nastala u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, biće izvedena u okviru Selekcije Plus. Veljko Mićunović predstavu je režirao po prevodu Mire Dimitrijević, dramaturg je Željko Hubač, scenograf Vesna Štrbac, kostimograf Marina Medenica, izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, scenski govor dr Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret Tamara Antonijević, dizajn tona Vladimir Petričević. U predstavi igraju: Ljiljana Blagojević, Vanja Ejdus, Marija Vicković, Mihailo Lađevac i Milan Gutović.

Selektorka Nataša Nelević je navela: „Kamijeva filozofska drama «Nesporazum» tekst Alber Kami, režija Veljko Mićunović, (Narodno pozorište u Beogradu) ima dodirnih tačaka sa našim vremenom u pogledu toga što traga za smislom u društvu koje je dubinski određeno besmislom. Iz takve sredine akteri predstave žele da pobegnu, da se izvuku iz užasno tmurne svakodnevnice i da odu na more – to je žudnja koja je današnjem prosečnom čoveku itekako poznata. A da bi osvojili slobodu, majka (Ljiljana Blagojević) i njena ćerka Marta (Marija Vicković) biraju da čine jezive zločine, ubijajući pri tome svaki trag svojih osećanja. Filozofska razmatranja takve odluke su predmet ove predstave koja je diskretno poetski režirana i precizno, psihološki temeljno odglumljena.“

Reditelj Veljko Mićunović je zapisao: “Groteskni raspad komunikacije među najbližima i otupjelost u tome, kao da se neposredno događaju na sceni i to je gotovo banalno realistično. To se događa zahvaljujući miljeu monstruozne bezosjećajnosti i sebičnog grabeža, kao i opsjednutosti sobom i novcem. Predstavom se pitamo otkud to, šta je po srijedi. Hedonizam, anarhizam, mikrootpor sred recesije liberalnog kapitalizma… ili naprosto priviđenje slobode, ili surova i infantilna egzekucija sna o sreći. Pitamo se šta to radimo, đe smo to stigli, kuda to idemo, dokle… Pitamo se zašto je naš Bog u stvari ubogi proleter..”

Nakon izvođenja predstave, u pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan okrugli sto medija i kritike.