Bijenale crnogorskog teatra – predstava “Povodom Galeba”

 

“Povodom Galeba”

 

U srijedu 10. oktobra, u okviru Bijenala crnogorskog teatra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava „Povodom Galeba“, autorski projekat Borisa Liješevića. Predstava koja  je nastala u produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada biće izvedena u okviru Selekcije Plus. Komad inspirisan dramom “Galeb” A. P. Čehova, režirao je Boris Liješević, autor muzike je Aleksandar Kostić, dramaturg je Branko Dimitrijević, asistenti reditelja Dušan Mamula, Mia Knežević i Momčilo Miljković. U predstavi igraju: Dejan Šarković, Dragan Zorić, Ervin Hadžimurtezić, Ivan Đurić, Jelica Gligorin, Marija Mitrović, Neda Danilović, Saša Latinović, Saša Stojković, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković, Vera Hrćan Ostojić i Zoran Andrejin.

Ana Tasić, selektorka Selekcije Plus navela je: „Predstava «Povodom Galeba» autorski projekat, režija Boris Liješević, inspirisano A.P. Čehovom (Pozorište mladih, Novi Sad) je dokumentaristička, pri čemu je ostvarena kao „pozorište u pozorištu“, duhovito, iskreno, samoispitujuće, katarzično. Polazeći od ideje izvođenja Čehovljeve drame Galeb, u Liješevićevoj predstavi glumci koje ne govore u ime fiktivnih likova već u svoje ime, kreću drugim putem, stazom nefikcionalnosti. Umesto Čehova, oni igraju svoje realne drame. Publika prati dirljive ispovesti o očekivanjima koja su imali u glumačkoj profesiji i o razočaranjima koja su stigla umesto njihovog ostvarenja. Realnost se ovde ukazuje kao dramskija od fiktivne drame, ona je progutala fikciju, stvarni životi glumaca su dramatičniji i snažniji od dramskog nasleđa.

Dramaturg Branko Dimitrijević o predstavi Borisa Liješevića je zapisao: “Boris Liješević je uzeo ovu dramu kao povod da se, između ostalog, bavi glumačkim stremljenjima i frustracijama, dakle pored toga što glume delove iz Čehovljevog dela, glumci Pozorišta mladih u Novom Sadu govore i o svojim ličnim doživljajima i emocijama. Rezultat je jedno novo viđenje, oživljavanje i aktuelizovanje klasičnih dela. A ja sam pristao da radim na ovom projektu samo zato da bih proverio da li je istina da većina nas, pozorišnih radnika, počinjemo kao Trepljev, a završavamo karijeru kao Trigorin. Do određenih zaključaka jesam došao, ali ću ih zadržati za sebe.”

Nakon izvođenja predstave, u pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan okrugli sto medija i kritike.