Bijenale crnogorskog teatra – predstava “Rasprava”

 

 
 

U petak 12. oktobra, u okviru Bijenala crnogorskog teatra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava „Rasprava“, Pjera d’Marivoa u režiji Olivera Frljića i produkciji CNP-a i Međunarodnog festivala Kotor art.  Tekst je sa francuskog prevela Ivana Dimić, dramaturg je Žanina Mirčevska, scenu su osmislili Oliver Frljić i Arso Milačić, kostime Sandra Dekanić, dizajn svijetla Mili Malović i Osman Arslanagić, muziku je izabrao Oliver Frljić, lektor je Dubravka Drakić, asistent režije Stevan Radusinović, izvršni producent Dejan Đurković. U predstavi igraju: Dušan Kovačević, Tanja Torbica, Stevan Radusinović, Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Bojana Knežević i Simo Trebješanin.

Selektorka Nataša Nelević navodi: “Rasprava” Pjera d Marivoa u režiji Olivera Frljića (Crnogorsko narodno pozorište i festival Kotor Art) je takođe predstava dominantnog rediteljskog rukopisa koja računa na intertekstualnost, na nadistoričnost klasičnog teksta i moć scenskog iščitavanja njegovih aktuelnih slojeva. Ova etički sumorna osamnaestovjekovna priča sa tragovima onovremenih preokupacija pitanjem “ljudske prirode” i animalnog u ljudima u ovoj izvedbi se ne razvija u očekivanom smjeru etičkog pesimizma. Ovo je, reklo bi se, post-pesimistička drama zaokupljena iskustvom koje nam se čini aktuelnije i politički značajnije – iskustvom manipulacije i eksperimentisanja sa ljudima, doduše neuspješnog jer čovjek trajno ostaje nesaznatljiv, što na kraju može biti shvaćeno i prostor za nadu.”

Reditelj Oliver Frljić o predstavi kaže: “Rasprava u osnovi je… eksperiment sa ljudima. Eksperiment koji nas upoznaje sa nama samima. Rasprava je kruta voajeristička priča koja nudi više od zadanog cilja eksperimenta. Čovjek kao tabula rasa je subjekt ispitivanja. Eksperiment mora pokazati njego­vo lice, ali ne ono našminkano i kultivirano, već ono koje rijetko kada smo spremni prepoznati, prihvatiti i priznati da je upravo to naše pravo lice. Ispod ‘maske’ civilizacijske dresure skriva se prava slika… Ta slika je anatomija čovječje naravi.

Nakon izvođenja predstave, u pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan okrugli sto medija i kritike.