Blazn’Quartet u Herceg Novom

 

Blazn’Quartet – jazz band iz Holandije nakon nastupa na festivalu u Petrovcu, u saradnji sa Herceg Fest i Stardust (džez gitarista Dragan Đorđević sa saradnicima – nova NVO u Herceg Novom koja će njegovati i promovisati jazz&blues) održaće  koncert u Dvorani Park u petak 9. septembra u 21. sat.

Njima se u ulozi producenta i autora pridružuje i na koncertu u Herceg Novom Antonije Pušić čiji je doprinos albumu ogroman.

 

Politika- kulturni dodatak

-izvod iz članka-

Blazin’ Quartet – „Jalkan Bazz“ (Metropolis Records)

Srđan Ivanović (Sarajevo, 1983) osnovao je Blazin’ Quartet 2008. godine, sa kolegama sa studija u Holandiji. Kao najbolji bend na konkursu DutchJazzCompetition, zaslužili su snimanje prvenca „Finding A Way” (Challenge Records, 2009), promovišući ga na finalnoj večeri džez takmičenja Evropske radiodifuzne unije. Do drugog studijskog snimanja, Ivanović je postao glavni autor, a umesto Rumuna Aleksa Simua tenor saksofon (i AKAI EWI – elektronski duvački instrument) sada svira Holanđanin Žoao Drisen. U bendu su i dalje švedski trombonista Mihael Rerbi i bugarski basista Mihail Ivanov, dok im se povremeno priključuje Zlatko Baračkaj, na gramofonima.

 

Blazin’ Quartet

Produkciju albuma „Jalkan Bazz” potpisuje Rambo Amadeus. Ovo je radikalna odluka. Ne treba sumnjati da se Rambo nije zadovoljio pasivnom ulogom, niti da je kvartet pripremio muziku kojom bi se maksimalno približio njegovim idejama. Tako smo dobili izuzetno svež proizvod, koji u osnovi ima džez senzibilitet, ali i poseduje ukuse na koje nas je Rambo navikao. Tako je i album postao zanimljiv za domaće tržište, pa je ostvarena saradnja sa Metropolis Records.

Osam numera potpisuje Ivanović, dve Rerbi, jednu Rambo Amadeus. Prirodno se pretapajući na albumu, odaju utisak svite. Većinu numera karakterišu melodije inspirisane balkanskim folklorom, koje uglavnom zajedno iznose trombon i saksofon u prijatno složenim intervalima. Kompozicije nemaju klasičnu formu: osnovnim melodijama obično prethode duži ambijentalni uvodi („Hope”), duvački instrumenti se često udvajaju i u „solo” deonicama („Gianni”), sintetizovani zvuci mešaju se sa akustičnim (U.E.N), ritam se razbija i sastavlja u drugačijem metru unutar pojedinih numera („Zorba The Grieg”), otkačeni semplovi pojavljuju se kad ih niko ne očekuje („225 Call Me”).U prosečnoj minutaži od 4,5 minuta po pesmi, solo deonice nemaju funkciju dokazivanja pojedinaca, već podržavanja određene atmosfere, fanki vožnja saksofona u „Miloš Flies Over Amsterdam”, tužni trombon u „Dream”.

U duhu naslova, album predstavlja lucidno izvrnutu varijantu balkanskog džeza. Folklorni sastojak je svuda prisutan, ali i spretno umešan u kašu fankija, afro-bita, modalnog džeza, „Take Five” svinga – nijednu kompoziciju nije moguće svrstati u jedinstvenu žanrovsku fioku. Neretko se u istoj numeri razmenjuju osećaji duboke tuge i velike radosti. Ovakav raznolik karakter sastojaka i kreativni sukob ambijenata duhovito opisuju reči Rambove numere „About Everything (It’s Complicated)”: „Volimo da komplikujemo muziku pokušavajući da izlečimo svoje frustracije.” Jeste, njihova muzika je veoma komplikovana, ali se čini da lako izlazi iz njih. Tako zvuče samo bendovi koji dugo rade zajedno.

„Jalkan Bazz” je album koji poseduje sve kvalitete vrhunskog evropskog džez proizvoda. Blazin’ Quartet ima otvoren put u sam evropski džez vrh, potrebno je malo sreće da stignu tamo gde su zaslužili.

 

Vojislav Pantić
objavljeno: 21.08.2011.