Budva – Izložba gravura umjetnika Džemala Akjildiza

 

Moderna galerija Budva 445

 
 
 

U Modernoj galeriji u Starom gradu Budva,  17.02.2014. godine (ponedjeljak) u 19 časova biće otvorena izložba gravura umjetnika Džemala Akjildiza (Cemala Akyıldıza) iz Turske.
Na izložbi će biti predstavljeno 60 radova koji prikazuju stare turske kuće.

Džemal Akjildiz je rođen 1933. godine u predgrađu Of u Trabzonu, 1949. godine odlazi u Istanbul gdje upisuje Likovnu akademiju. U međuvremenu je pored akademije radio u ateljeima poznatih slikara, gdje se prvenstveno bavio klasičnim slikarstvom. Posvećen slikarstvu i umjetnosti puno je toga uklopio u svoj životni vijek. Umjetnik koji je djelovao na svakom polju slikarstva u javnost je dospio slikajući slike za razne naučne i školske knjige.

Džemal Akjildiz sa svojim djelima ostavlja primjere koji će biti svjetlo u istraživanju budućim istraživačima, prvo je naslikao rodnu kuću koja je stara tri vijeka, a zatim je nastavio da slika Konake u oblasti Crnog Mora koji su neprikosnoveni kada je u pitanju kombinacija drvene arhitekture. Obilazeći sve dijelove lijepe Anadolije, on vrši pregled ovih djelova i istražuje njihovu istoriju, a zatim ih u svom ateljeu u Istanbulu pretače u sliku-gravuru.

Danas nastavlja da slika najreprezentativnije objekte sa specifičnim arhitektonskim karakteristikama kao što su djela arhitekte Mimara Sinana i drugih važnijih džamija u Turskoj, te djela Seldžuka i Osmanlija koja lično obilazi i istražuje.

Radove širokog sadržaja izlagao je preko 80 puta u zemlji i inostranstvu.

Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.

 

Dzemala Akjildiz - Gravura