Budva – Izložba ”Iz kolekcije umjetničkih djela Moderne galerije u Budvi”

 

U četvrtak 22. novembra 2012. godine sa početkom u 19h u okviru proslave Dana opštine Budva u budvanskoj Modernoj galeriji svečano će biti otvorena izložba pod nazivom ”Iz kolekcije umjetničkih djela Moderne galerije u Budvi”. Ovom izložbom ujedno se završava  ciklus predstavljanja  zbirki  iz galerijskog  fundusa koji je tokom 2012. godine upriličen povodom proslave četrdeset godina postojanja Moderne galerije u Budvi. Na izložbi će biti prezentovano oko trideset najznačajnijih umjetničkih djela koji su tokom proteklih četrdeset godina ušli u galerijsku kolekciju. Među njima su likovna ostvarenja: Petra Lubarde, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Anastasa i Špira Bocarića, Gojka Berkuljana, Milorada Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović Mihailović, Branka Fila Filipovića, Marina Tartalje, Jovana Ivanovića, Ede Murtića, Stevana Luketića, Josipa Generalića, Salaha Tahera, Jasea Tabućija, Bengta Lindstroma i dr.

Moderna galerija u Budvi počela je sa radom prije tačno četiri decenije, ali formiranje njenog fundusa započelo je nekoliko godina ranije, u vrijeme kada je Budva izrastala u vodeći centar crnogorskog turizma i kada je kroz likovne kolonije počela da okuplja eminentne umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije, a potom i šire. Mnogi od tih umjetnika na budvanskom primorju pronašli su svoj mir i nadahnuće za stvaralaštvo, utočište za svoj rad. Svi učesnici su po završetku svog boravka u okviru kolonije, kao znak zahvalnosti, poklanjali po jedan svoj  rad gradu Budvi. Iz godine u godinu broj poklonjenih radova se širio, te se stvorila potreba  za mjestom njihovog čuvanja i izlaganja.

Moderna galerija zvanično je otvorena 29. novembra 1972. godine sa izložbom ”Savremeni ekspresionisti”. Na toj postavci čiji su autori bili budvanski slikar Jovan Ivanović i bračni par iz Pariza, slikari Ljubinka Jovanović i Milorad Bata Mihailović, po prvi put u jednoj jugoslovenskoj galeriji na istom mjestu bili su okupijeni vrhunski svjetski i jugoslovenski savremeni likovni stvaraoci ekspresionističkog izraza. Koliki je značaj u to vrijeme imala ova izložba potvrđuju tekstovi eminentnih francuskih kritičara Raul Žan Mulena i Žorž Budaja objavljeni u listovima ’’Imanite’’ i ’’Figaro’’ pod nazivom ’’Novi centar internacionalne umjetnosti u Budvi”.

Tokom četiri decenije svog uspješnog djelovanja budvanska Moderna galerija stvorila je poseban i prepoznatljiv prostor zavidnog renomea, te postala prestižno mjesto izlaganja likovnih umjetnika svih generacija. Zahvaljujući visokim kriterijumima i kvalitetanom odabiru, dobroj organizaciji i koncepciji programa, budvanska Moderna galerija predstavila je domaćoj javnosti najznačajnije aktere likovne scene na ovim područjima i stekla fundus koji danas broji oko 390 likovnih djela. Najveći dio umjetničke kolekcije Moderne galerije čine djela jugoslovenskih i stranih autora nastala u drugoj polovni XX vijeka, a cjelokupan umjetnički materijal galerijskog fundusa obuhvata period od kraja XIX vijeka do današnjih dana.

Na otvaranju izložbe govoriće jedan od osnivača Moderne galerije i njen dugogodišnji direktor g. Jovan Ivanović, a izložbu će svečano otvoriti predsjednik Opštine Budva g. Lazar Rađenović.

                                                                                                                      Kustos Moderne galerije,
Mirela Čormaković