Budva – Koncert ansambla Halka

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, 12. juna 2015.godine (petak), sa početkom u 22:30h na Citadeli u Starom gradu održaće se koncert ansambla Halka.

Ansambl Halka 300Ansambl Halka čine muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović.

Članovi ansambla okupili su se u aprilu 2013. godine, a nakon susreta sa producentom Edinom Zubčevićem i potpisivanja ugovora za Gramofon, uslijedile su probe i snimanje CD-a kojeg čini 14 pjesama.

Njihov prvi album je zamišljen, odsviran i produciran s idejom da konačni rezultat budu pjesme koje će biti vjerne onome što je najbolje u istoriji sevdaha. Halka odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, Omera Pobrića, Safeta Isovića, Himze Polovine i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu, a bez čijeg djela Halka danas ne bi bila moguća. Drugi album “O ljubavi” objavljen je u januaru 2015. godine, takođe za sarajevski label Gramofon.

Ulaz na koncert je slobodan.