Budva – Prezentacija antičkog mozaika

 

Znak Budve i logo JU Muzeji i galerije

 
 

U petak, 21. novembra 2014. godine, u 14 časova, u crkvi Santa Maria, održaće se svečanost povodom prezentacije antičkog mozaika. 

Ovaj događaj predstavlja prvo javno prikazivanje antičkog mozaika i nakon njegove prve sistematske konzervacije. Program je dio proslave Dana Opštine Budva odnosno Budvanskih novembarskih dana.

 

Rimski mozaik iz Budve

 

Za mozaik se pretpostavlja da datira iz II vijeka nove ere i pripada periodu ranog Rimskog carstva. Arheolozi pretpostavljaju da je pri izradi mozaika radio čitav tim majstora i umjetnika, a kamen koji je korišten pri njegovoj izradi, potiče sa prostora današnje Budve.

Konzervatorski radovi su trajali 120 dana, u vremenskom periodu od marta do avgusta 2014. godine. Čitav projekat konzervacije mozaika, kao jedan izuzetno zahtjevan i komplikovan poduhvat, podrazumijevao je saradnju više institucija iz Crne Gore i regiona. Na projektu konzervacije mozaika su učestvovali Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Centralni institut za konzervaciju u Beogradu, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd i JU Muzeji i galerije Budve.

 

U okviru svečanosti će se održati koncert kvarteta Vjere Nikolić. Program kvarteta sadrži 11 kompozicija hrišćanske duhovne muzike i obuhvata vremenski period od X do XIX vijeka. Članovi kvarteta su Jelena Mihaljević – profesor istorije muzike i muzičkih oblika iz Podgorice, Nedeljko Pejović – gitarista, pedagog, kompozitor i aranžer, Vladislava Bujišić – violistkinja u Orkestru Muzičkog centra Crne Gore i pedagog i Vjera Nikolić –  klavirista, pjevač, kompozitor i profesor klavira.

 

Kvartet Vjere Nikolic